• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
163
  • 1 λάχανο μεγάλο (αφράτο και ελαφρύ)
  • Για τη γέμιση
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/4 ματσ. μαϊντανό
  • 1½ φλ. ρύζι
  • 3 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 1/3 φλ. κουκουνάρι
  • 1/3 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα

  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 500 γρ. ζωμό
  • 1/2-1 λεμόνι (χυμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 520 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 60% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Προετοιμασία

Πρώτα πρέπει να ζεματίσουμε το λάχανο.

Αφαιρουμε τα εξωτερικά φύλλα τα οποια, περιπου 5 με 6.

Κόβουμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι βαθιά ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα εκεί που ήταν το κοτσάνι.

Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.

Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 -10′ λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, και το βγάζουμε σε ένα ταψί.

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ, το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.

Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το καρύδι τη σταφίδα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κι ανακατεύουμε.

Τύλιγμα

Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. (Τα κρατάμε όλα και τα βάζουμε στη βάση της κατσαρόλας σαν στρώμα).

Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε.

Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.

Τους τοποθετούμε επάνω τους  στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον με την ένωση προς τα κάτω και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.

Περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε ακομη περισσοτερο το φαγητο.

Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Μπορούμε να τους σερβίρουμε σκέτους ή με τη σάλτσα λεμονιού που σας έχω παρακάτω.

Για τη σάλτσα λεμονιού

Για την σάλτσα με λεμόνι και άνηθο, θα χρησιμοποιήσουμε το ζωμό που βράσαμε το φαγητό. 

Ζεσταίνουμε το ζωμό  σε μικρή κατσαρόλα.

Διαλύουμε το κόρν φλάουρ με λίγο νερό.

Το προσθέτουμε στον ζωμό και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.

Στύβουμε το λεμόνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι

Τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο.

Μπορούμε να κάνουμε πιο αραιή τη σάλτσα προσθέτοντας λίγο ζωμό από το φαγητό.

Οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες σερβίρονται σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού.

Μυστικα

 

 

Είναι ένα φαγητό που το έχουμε συνδέσει με ψιλοκομμένο κρέας και κιμά.

Όμως οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες με ρύζι είναι μία γευστική πρόταση ιδανική για όσους κάνουν vegan διατροφή ή νηστεύουν.

Ταιριάζει σε ένα χορτοφαγικό γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδανικό για κάθε μέρα όχι μόνο για νηστεία.

Το λάχανο που θα πάρετε πρέπει να είναι μεγάλο αλλά πολύ αφράτο κι ελαφρύ. .

Το κουκουνάρι και το ψιλοκομμένο καρύδι δίνει την αίσθηση του κιμά στους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες.

Τα μπόλικα μυρωδικά μέσα στη γέμιση δίνουν υπέροχο άρωμα.

Τα κοτσάνια από το λάχανο τα κάνουμε στρώση στην κατσαρόλα.

Οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες με ρύζι καρολινα θέλουν χαμηλή φωτιά για να μην διαλύονται στο βράσιμο.

Αφού τους βάλουμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα βάζουμε επάνω ένα πιάτο ώστε να τους κρατάει σταθερούς και να μην ανοίξουν στο βράσιμο.

Αν θέλετε, μπορείτε να διαλύσετε τη σάλτσα τους με λίγο γιαούρτι να τα ανακατέψετε και να έχετε μια πλούσια κρεμένια σάλτσα.

Μία τριμμένη ντομάτα στη γέμιση δίνει έξτρα νοστιμιά.

Εκτος τους λαχανοντολμαδες με ρυζι τι θα εκανες;

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται