• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
114
  • 1 κιλό ντοματάκι άνυδρο Σαντορίνης
  • 4 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 4 κρεμμύδια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
  • 1 κολοκυθάκι (κομμένο σε κυβάκια)
  • 200 γραμ. φάβα Σαντορίνης (βρασμένη και κρύα)
  • λίγο χλωρό φρέσκο (τυρί Σαντορίνης)
  • 1 κ.σ βασιλικό αποξηραμένο
  • 1 κ.σ ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 φλ. αλεύρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εξοπλισμός

Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Αφήνουμε το χυλό 1 ώρα εκτός ψυγείου να ξεκουραστούν και να αναπτυχθούν όλες οι γεύσεις

    Τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά ντοματοκεφτέδες σε καυτό λάδι

    Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

    Παραδοσιακοί ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης,

    πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ τα ντοματάκια σαντορίνης και τα ζουλάμε με τα χέρια. Προσοχή δεν τα τρίβουμε. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα για τους ντοματοκεφτέδες.

    Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ.

    Κόβουμε το κολοκύθι σε μικρούς κύβους και τους προσθέτουμε μέσα στο μπολ.

    Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε μέσα στο μπολ.

    Προσθέτουμε τη βρασμένη και κρύα φάβα.

    Προσθέτουμε το φρέσκο και ξερό βασιλικό.

    Και τέλος το αλάτι και το πιπέρι.

    Τα ζυμώνουμε όλα μαζί για να γίνουν μείγμα.

    Τα αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστούν και προσθέτουμε το αλεύρι όσο μας χρειαστεί, για να αποκτήσει ο χυλός την πυκνότητα που έχει το μείγμα του κέικ.

    Αφήνουμε το χυλό 1 ώρα εκτός ψυγείου να ξεκουραστούν και να αναπτυχθούν όλες οι γεύσεις.

    Έπειτα τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά ντοματοκεφτέδες σε καυτό λάδι.

    Με το κουταλάκι τους απλώνουμε να γίνουν πλακέ σαν τηγανίτες.

    Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    παραδοσιακοι ντοματοκεφτέδες σαντορίνης με βασιλικο συνταγη αργυρω οι μαμαδες του αιγαιου

    Μυστικά για ντοματοκεφτέδες

    Το μεγάλο μυστικό για τους ντοματοκεφτέδες είναι να μην τρίψετε τις ντομάτες. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα.

    Όταν τους τηγανίζετε να μην σκουρύνουν πολύ. Ανοιχτόχρωμοι πρέπει να βγουν από τηγάνι.

    Αν θέλετε μπορείτε στο μείγμα να βάλετε και λίγο τυρί.

    Να φεύγει από το κουτάλι ο χυλός, να μην είναι ούτε σφιχτός να πλάθεται, ούτε πολύ αραιός. Πρέπει να είναι λίγο πιο σφιχτός από το μείγμα του κέικ.

    Η δόση είναι μεγάλη για πολλές μερίδες.

    Οι ντοματοκεφτέδες τρώγονται και κρύοι.

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Άννα Αρβανίτη από την ταβέρνα “Καλή καρδιά”.

    Δείτε όλες τις συνταγές από την εκπομπή “Οι μαμάδες του Αιγαίου” εδώ.

    Και αν θέλετε περσσότερες παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές θα τις βρείτε όλες εδώ.

    Αν σας άρεσαν οι ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω παραδοσιακή συνταγή

    φάβα σαντορίνης
    Διαφήμιση

    Εσύ ποιους κεφτέδες θα ήθελες να δοκιμάσεις;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται