Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα ντοματάκια σαντορίνης και τα ζουλάμε με τα χέρια, προσοχή δεν τα τρίβουμε. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ.
Κόβουμε το κολοκύθι σε μικρούς κύβους και τους προσθέτουμε.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε.
Προσθέτουμε τη βρασμένη και κρύα φάβα και το φρέσκο και ξερό βασιλικό.
Και τέλος το αλάτι και το πιπέρι.
Τα ζυμώνουμε όλα μαζί για να γίνουν μίγμα.
Αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστεί και προσθέτουμε το αλεύρι όσο μας χρειαστεί, για να αποκτήσει το μίγμα την πυκνότητα που πρέπει.
Το αφήνουμε 1 ώρα εκτός ψυγείου για να αναπτυχθούν όλες οι γεύσεις.
Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες, κουταλιά κουταλιά σε καυτό λάδι.
Με το κουταλάκι τους απλώνουμε να γίνουν πλακέ.
Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Μυστικό
Το μεγάλο μυστικό για τους ντοματοκεφτέδες είναι να μην τρίψετε τις ντομάτες. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα.
Όταν τους τηγανίζετε να μην σκουρύνουν πολύ. Ανοιχτόχρωμοι πρέπει να βγουν από τηγάνι.
Αν θέλετε μπορείτε στο μείγμα να βάλετε και λίγο τυρί.
Να φεύγει από το κουτάλι ο χυλός, να μην είναι ούτε σφιχτός να πλάθεται, ούτε πολύ αραιός. Πρέπει να είναι λίγο πιο σφιχτός από το μείγμα του κέικ.
Η δόση είναι μεγάλη για πολλές μερίδες.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Άννα Αρβανίτη από την ταβέρνα “Καλή καρδιά”.
Και αν θέλετε περσότερες παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές θα τις βρείτε όλες εδώ.