• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
217
  • 1 κιλό ντοματάκι άνυδρο Σαντορίνης
  • 4 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 4 κρεμμύδια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
  • 1 κολοκυθάκι (κομμένο σε κυβάκια)
  • 200 γρ φαβα βρασμενη λίγο χλωρό φρέσκο (τυρί Σαντορίνης)
  • 1 κ.σ βασιλικό αποξηραμένο
  • 1 κ.σ ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 φλ. αλεύρι
  • λάδι για το τηγάνισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Βάζουμε σε ένα μπολ τα ντοματάκια σαντορίνης και τα ζουλάμε με τα χέρια. Προσοχή δεν τα τρίβουμε. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα.

    Το μιγμα

    Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ.

    Κόβουμε το κολοκύθι σε μικρούς κύβους και τους προσθέτουμε μέσα στο μπολ.

    Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε μέσα στο μπολ.

    Προσθέτουμε τη βρασμένη και κρύα φάβα.

    Προσθέτουμε το φρέσκο και ξερό βασιλικό.

    Και τέλος το αλάτι και το πιπέρι.

    Τα ζυμώνουμε όλα μαζί για να γίνουν μίγμα.

    Τα αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστούν και προσθέτουμε το αλεύρι όσο μας χρειαστεί, για να αποκτήσει το μιγμα την πυκνότητα που πρεπει.

    Το αφήνουμε  1 ώρα εκτός ψυγείου να ξεκουραστούν και να αναπτυχθούν όλες οι γεύσεις.

    Τους τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά  σε καυτό λάδι.

    Με το κουταλάκι τους απλώνουμε να γίνουν πλακέ.

    Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    παραδοσιακοι ντοματοκεφτέδες σαντορίνης με βασιλικο συνταγη αργυρω οι μαμαδες του αιγαιου

    Μυστικό

    Το μεγάλο μυστικό για τους ντοματοκεφτέδες είναι να μην τρίψετε τις ντομάτες. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα.

    Όταν τους τηγανίζετε να μην σκουρύνουν πολύ. Ανοιχτόχρωμοι πρέπει να βγουν από τηγάνι.

    Αν θέλετε μπορείτε στο μείγμα να βάλετε και λίγο τυρί.

    Να φεύγει από το κουτάλι ο χυλός, να μην είναι ούτε σφιχτός να πλάθεται, ούτε πολύ αραιός. Πρέπει να είναι λίγο πιο σφιχτός από το μείγμα του κέικ.

    Η δόση είναι μεγάλη για πολλές μερίδες.

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Άννα Αρβανίτη από την ταβέρνα “Καλή καρδιά”.

     

    Και αν θέλετε περσότερες παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές θα τις βρείτε όλες εδώ.

     

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται