Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Παραδοσιακοί ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης,
πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ τα ντοματάκια σαντορίνης και τα ζουλάμε με τα χέρια. Προσοχή δεν τα τρίβουμε. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα για τους ντοματοκεφτέδες.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ.
Κόβουμε το κολοκύθι σε μικρούς κύβους και τους προσθέτουμε μέσα στο μπολ.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε μέσα στο μπολ.
Προσθέτουμε τη βρασμένη και κρύα φάβα.
Προσθέτουμε το φρέσκο και ξερό βασιλικό.
Και τέλος το αλάτι και το πιπέρι.
Τα ζυμώνουμε όλα μαζί για να γίνουν μείγμα.
Τα αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστούν και προσθέτουμε το αλεύρι όσο μας χρειαστεί, για να αποκτήσει ο χυλός την πυκνότητα που έχει το μείγμα του κέικ.
Αφήνουμε το χυλό 1 ώρα εκτός ψυγείου να ξεκουραστούν και να αναπτυχθούν όλες οι γεύσεις.
Έπειτα τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά ντοματοκεφτέδες σε καυτό λάδι.
Με το κουταλάκι τους απλώνουμε να γίνουν πλακέ σαν τηγανίτες.
Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Μυστικά για ντοματοκεφτέδες
Το μεγάλο μυστικό για τους ντοματοκεφτέδες είναι να μην τρίψετε τις ντομάτες. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα.
Όταν τους τηγανίζετε να μην σκουρύνουν πολύ. Ανοιχτόχρωμοι πρέπει να βγουν από τηγάνι.
Αν θέλετε μπορείτε στο μείγμα να βάλετε και λίγο τυρί.
Να φεύγει από το κουτάλι ο χυλός, να μην είναι ούτε σφιχτός να πλάθεται, ούτε πολύ αραιός. Πρέπει να είναι λίγο πιο σφιχτός από το μείγμα του κέικ.
Η δόση είναι μεγάλη για πολλές μερίδες.
Οι ντοματοκεφτέδες τρώγονται και κρύοι.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Άννα Αρβανίτη από την ταβέρνα “Καλή καρδιά”.