• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 6 φέτες ψωμί τοστ
  • 6 αυγά μεγάλα
  • 2 φλ. γάλα (ή 1½ φλ. γάλα και 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος)
  • 2 λουκάνικα ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα κίτρινα τυριά
  • 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγος μαϊντανό
  • Λίγο βούτυρο για το ταψί
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ομελέτα φούρνου

    Ομελέτα φούρνου από την Αργυρώ,

    η αλλιώς η αφράτη ιταλική στράτα (strata) που ψήνεται στο φούρνο. Είναι κάτι ανάμεσα σε χορταστική ομελέτα φούρνου και ψεύτικο σουφλέ. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε υλικά που σας έχουν περισσέψει στο ψυγείο. Άλλωστε αυτή είναι η λογική της. Με ό,τι έχω φτιάχνω μια λαχταριστή στράτα.

    Αν αγαπάτε τις ομελέτες και έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, αυτή η ομελέτα φούρνου από την Αργυρώ θα γίνει το must στην κουζίνα σας. Νομίζετε ότι ένα γευστικό και θρεπτικό φαγητό θέλει πολύ χρόνο και πολλά ή περίεργα υλικά; Θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι και τα περιττά λάδια;

    Θέλετε να αξιοποιήσετε διάφορα υλικά από το ψυγείο σας; Προτιμάτε να μαγειρεύετε στο φούρνο για πιο υγιεινά γεύματα; Να μια συνταγή που καλύπτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. 

    Ξεκινάμε την συνταγή

    Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 είναι ιδανικό.

    Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά.

    Προσθέτουμε το ψωμί του τοστ σε κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν.

    Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως.

    Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

    Τέλος προσθέτουμε το ψωμί του τοστ και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει.

    Αδειάζουμε τη strata στο βουτυρωμένο σκεύος.

    Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4-5 ώρες ή μία νύχτα.

    Το ψωμί του τοστ θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C.

    Βάζουμε τα ντοματίνια στη στράτα.

    Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 1 ώρα μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια, να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της.

    Η στράτα αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10 λεπτά.

    Η αφράτη ομελέτα φούρνου, όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ.

    Η στράτα σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα.

    Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σφίξει.

    Φτιάξτε αυτή την ομελέτα φούρνου και θα γλύφετε τα δάχτυλά σας.

    Τα πιτσιρίκια την τρώνε χωρίς καμία διαμαρτυρία και οι μεγάλοι πάντα ρωτούν πώς την έφτιαξα. Την έχω βγάλει και σε μπουφέ και έχει κάνει θραύση – δοκιμάστε την! Δύο – τρία κομμάτια για αργοπορημένο πρωινό, τρία ακόμα το μεσημέρι και τα τελευταία δύο για τη νυχτερινή λιγούρα, μαζί με κρύα μπίρα είναι ιδανική επιλογή!

    Γρήγορες κινήσεις λοιπόν, ένα μάζεμα των υλικών από το ψυγείο και το θαύμα θα είναι έτοιμο σε πολύ λίγη ώρα! Και εννοείτε πως μπορείτε να προσαρμόσετε τις ποσότητες αναλόγως με το αν θα φάτε μόνοι σας ή με παρέα! Όπως και να έχει, η ομελέτα φούρνου που σας προτείνουμε είναι νοστιμότατη και ιδανική για βιαστικές νοικοκυρές.

    Είμαι σίγουρη πως δε θα τη φτιάξετε μόνο μία φορά, αλλά θα γίνει το αγαπημένο σας πιάτο!

    Εκτός από την ομελέτα φούρνου δείτε και την παρακάτω συνταγή

    φριτάτα - φριτάτα φούρνου - αυγά - αυγό
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται