Για τα σπαράγγια
Αφαιρούμε τις σκληρές άκρες από τα σπαράγγια.
Με το εργαλείο για ξεφλούδισμα ξεφλουδίζουμε τις ίνες στο μίσχο τους.
Τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα στραγγίζουμε.
Βράζουμε νερό σε μικρή κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το αλάτι.
Βυθίζουμε τα σπαράγγια ολόκληρα αν είναι μικρά ή κομμένα σε κομμάτια αν είναι μεγάλα.
Τα βράζουμε στη κατσαρόλα για 2-3 λεπτά να μισό μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα σπαράγγια και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Για την ομελέτα
Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και περιχύνουμε τα σπαράγγια με τα χτυπημένα αυγά.
Με ένα κουτάλι τραβάμε την ομελέτα με σπαράγγια ώστε να ανακατεύεται η ψημένη βάση με την υγρή επιφάνεια της.
Ψήνουμε για 3 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
Με προσοχή σκεπάζουμε με δίσκο ή πιάτο μεγαλύτερο από την διάμετρο του τηγανιού.
Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά κι από την άλλη πλευρά για 2 λεπτά περίπου να σταθεροποιηθεί.
Για το σερβίρισμα
Τρίβουμε μπόλικο φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε την ομελέτα με σπαράγγια ζεστή.
Αν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε την ομελέτα με σπαράγγια με λίγο φρέσκο τυρί ή φλούδες τυρί της αρεσκείας σας (όσο είναι ακόμα ζεστή η ομελέτα, για να λιώσει στη επιφάνεια της).
Για το ψήσιμο
Αν θέλετε να ψήσετε τα αυγά με σπαράγγια στον φούρνο, ακολουθήστε κανονικά τη διαδικασία μέχρι να ψηθεί η ομελέτα με σπαράγγια από την μια πλευρά.
Τελειώνουμε την ομελέτα στο γκριλ του φούρνου, τοποθετώντας τη κάτω από το γκριλ για 3 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει η ομελέτα με σπαράγγια.
Μάθετε επίσης πώς να χωρίσετε τους κρόκους από τα ασπράδια αλλά και πόσες θερμίδες έχει ένα τηγανιτό αυγό.
Διαβάστε ακόμα πώς να καθαρίσετε και να συντηρήσετε σωστά τα σπαράγγια: