Ορτύκια φλαμπέ
Ορτύκια φλαμπέ στο τηγάνι
Στεγνώνουμε πρώτα τα ορτύκια σε απορροφητικό χαρτί.
- Αλατοπιπερώνουμε γύρω γύρω.
- Τα τυλίγουμε το κάθε ένα με 1 φέτα μπέικον.
- Στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
- Σε καυτό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε τα ορτύκια ολόγυρα για λίγα λεπτά να πάρουν ρόδινο χρώμα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο κι αφήνουμε να αρωματίζει για 1 λεπτό το λάδι.
- Το αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε τα σταφύλια κομμένα στη μέση και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και το ανάβουμε να γίνει φλαμπέ.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και το ζωμό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ή τα μεταφέρουμε στο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά να ροδίσουν.
- Μεταφέρουμε τα ορτύκια σε ένα πιάτο και πολτοποιούμε μέσα στο τηγάνι τη σάλτσα με ραβδομπλέντερ.
- Προσθέτουμε 1 κομμάτι βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει και να γυαλίσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα ορτύκια στο πιάτο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.
- Γαρνίρουμε με σταφύλια, μανιτάρια σοτέ και πουρέ.
Μυστικά για τα ορτύκια και το μαγείρεμα τους
- Εναλλακτικά, τα γεμίζουμε με ψιλοκομμένο μπέικον και τα συκωτάκια τους και μετά προχωράμε κανονικά στην εκτέλεση της συνταγής.
- Λίγο λίπος πάπιας στο σοτάρισμα θα τους δώσει τραγανή υφή και έξτρα νοστιμιά.
- Είναι απαραίτητο τα ορτύκια να είναι καλά στεγνωμένα σε απορροφητικό χαρτί πριν προχωρήσουμε στην εκτέλεση της συνταγής.
- Δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα γιατί το κρέας τους είναι τρυφερό, χωρίς λίπος και θα στεγνώσουν πολύ με αποτέλεσμα να γίνουν σκληρά.
- Αν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε για μερικές ώρες πριν το μαγείρεμα, σε ελαιόλαδο, βότανα, κονιάκ και χυμό πορτοκαλιού.
- Παραδοσιακά μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας ή λεμονάτα με ρίγανη. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά την περίοδο του επιτρεπόμενου κυνηγιού, μαγειρεύονται με ρύζι και σάλτσα ντομάτας στην κατσαρόλα. Το κρέας τους είναι τρυφερό και γλυκό.
- Μπορείτε να τα ξεκοκαλίσετε, να τα κόψετε και να τα ανοίξετε πεταλούδα ή να τα γεμίσετε με λίγο μπέικον και τα συκωτάκια τους.
- Τα ορτύκια είναι εκλεκτή γεύση και είναι περιζήτητα στους κύκλους των κυνηγών αλλά και στα γιορτινά τραπέζια.
- Καθαρισμένα διατηρούνται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες μέσα άσε σακούλες τροφίμων.
- Σοταρισμένα σε λάδι και βούτυρο και τυλιγμένα με λίγο μπέικον μπαίνουν στον φούρνο για 15 λεπτά μόνο λεπτά και η νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη.
Θέλετε περισσότερες φανταστικές gourmet συνταγές για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας; Βρείτε τες όλες εδώ!
Αν σας άρεσαν τα φλαμπέ ορτύκια στο τηγάνι, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή
https://www.argiro.gr/recipe/papia-portokali-sto-fourno/