Εκτέλεση
Για τα φλαμπέ ορτύκια στο τηγάνι, στεγνώνουμε πρώτα τα ορτύκια σε απορροφητικό χαρτί.
Αλατοπιπερώνουμε γύρω γύρω. Τα τυλίγουμε το κάθε ένα με 1 φέτα μπέικον. Στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
Σε καυτό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα ορτύκια ολόγυρα για λίγα λεπτά να πάρουν ρόδινο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο κι αφήνουμε να αρωματίζει για 1΄το λάδι. Το αφαιρούμε. Προσθέτουμε τα σταφύλια κομμένα στη μέση και σοτάρουμε για 1΄. Σβήνουμε με το κονιάκ και το ανάβουμε να γίνει φλαμπέ.
Προσθέτουμε το θυμάρι και το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄ ή τα μεταφέρουμε στο φούρνο στους 200 °C για 15′ να ροδίσουν.
Μεταφέρουμε τα ορτύκια σε ένα πιάτο και πολτοποιούμε μέσα στο τηγάνι τη σάλτσα με ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε 1 κομμάτι βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει και να γυαλίσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε τα ορτύκια στο πιάτο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους. Γαρνίρουμε με σταφύλια, μανιτάρια σοτέ και πουρέ.
Μυστικά για τα ορτύκια και το μαγείρεμα τους
-Εναλλακτικά, τα γεμίζουμε με ψιλοκομμένο μπέικον και τα συκωτάκια τους και μετά προχωράμε κανονικά στην εκτέλεση της συνταγής.
-Λίγο λίπος πάπιας στο σοτάρισμα θα τους δώσει τραγανή υφή και έξτρα νοστιμιά.
-Είναι απαραίτητο τα ορτύκια να είναι καλά στεγνωμένα σε απορροφητικό χαρτί πριν προχωρήσουμε στην εκτέλεση της συνταγής.
-Δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα γιατί το κρέας τους είναι τρυφερό, χωρίς λίπος και θα στεγνώσουν πολύ με αποτέλεσμα να γίνουν σκληρά.
-Αν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε για μερικές ώρες πριν το μαγείρεμα, σε ελαιόλαδο, βότανα, κονιάκ και χυμό πορτοκαλιού.
-Παραδοσιακά μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας ή λεμονάτα με ρίγανη. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά την περίοδο του επιτρεπόμενου κυνηγιού, μαγειρεύονται με ρύζι και σάλτσα ντομάτας στην κατσαρόλα. Το κρέας τους είναι τρυφερό και γλυκό.
-Μπορείτε να τα ξεκοκαλίσετε, να τα κόψετε και να τα ανοίξετε πεταλούδα ή να τα γεμίσετε με λίγο μπέικον και τα συκωτάκια τους.
-Τα ορτύκια είναι εκλεκτή γεύση και είναι περιζήτητα στους κύκλους των κυνηγών αλλά και στα γιορτινά τραπέζια.
-Καθαρισμένα διατηρούνται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες μέσα άσε σακούλες τροφίμων.
-Σοταρισμένα σε λάδι και βούτυρο και τυλιγμένα με λίγο μπέικον μπαίνουν στον φούρνο για 15′ μόνο λεπτά και η νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη.
Θέλετε περισσότερες φανταστικές gourmet συνταγές για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας; Βρείτε τες όλες εδώ!