• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
11
  • 4 ορτύκια
  • 4 φέτες μπέικον
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 200 γραµ. σταφύλια
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 φλ. ζωμό κότας
  • φρέσκο θυμάρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ορτύκια φλαμπέ

    Ορτύκια φλαμπέ στο τηγάνι

    Στεγνώνουμε πρώτα τα ορτύκια σε απορροφητικό χαρτί.

    • Αλατοπιπερώνουμε γύρω γύρω.
    • Τα τυλίγουμε το κάθε ένα με 1 φέτα μπέικον.
    • Στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
    • Σε καυτό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο.
    • Σοτάρουμε τα ορτύκια ολόγυρα για λίγα λεπτά να πάρουν ρόδινο χρώμα.
    • Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο κι αφήνουμε να αρωματίζει για 1 λεπτό το λάδι.
    • Το αφαιρούμε.
    • Προσθέτουμε τα σταφύλια κομμένα στη μέση και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
    • Σβήνουμε με το κονιάκ και το ανάβουμε να γίνει φλαμπέ.
    • Προσθέτουμε το θυμάρι και το ζωμό.
    • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ή τα μεταφέρουμε στο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά να ροδίσουν.
    • Μεταφέρουμε τα ορτύκια σε ένα πιάτο και πολτοποιούμε μέσα στο τηγάνι τη σάλτσα με ραβδομπλέντερ.
    • Προσθέτουμε 1 κομμάτι βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει και να γυαλίσει η σάλτσα.
    • Σερβίρουμε τα ορτύκια στο πιάτο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.
    • Γαρνίρουμε με σταφύλια, μανιτάρια σοτέ και πουρέ.

    Μυστικά για τα ορτύκια και το μαγείρεμα τους

    • Εναλλακτικά, τα γεμίζουμε με ψιλοκομμένο μπέικον και τα συκωτάκια τους και μετά προχωράμε κανονικά στην εκτέλεση της συνταγής.
    • Λίγο λίπος πάπιας στο σοτάρισμα θα τους δώσει τραγανή υφή και έξτρα νοστιμιά.
    • Είναι απαραίτητο τα ορτύκια να είναι καλά στεγνωμένα σε απορροφητικό χαρτί πριν προχωρήσουμε στην εκτέλεση της συνταγής.
    • Δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα γιατί το κρέας τους είναι τρυφερό, χωρίς λίπος και θα στεγνώσουν πολύ με αποτέλεσμα να γίνουν σκληρά.
    • Αν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε για μερικές ώρες πριν το μαγείρεμα, σε ελαιόλαδο, βότανα, κονιάκ και χυμό πορτοκαλιού.
    • Παραδοσιακά μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας ή λεμονάτα με ρίγανη. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά την περίοδο του επιτρεπόμενου κυνηγιού, μαγειρεύονται με ρύζι και σάλτσα ντομάτας στην κατσαρόλα. Το κρέας τους είναι τρυφερό και γλυκό.
    • Μπορείτε να τα ξεκοκαλίσετε, να τα κόψετε και να τα ανοίξετε πεταλούδα ή να τα γεμίσετε με λίγο μπέικον και τα συκωτάκια τους.
    • Τα ορτύκια είναι εκλεκτή γεύση και είναι περιζήτητα στους κύκλους των κυνηγών αλλά και στα γιορτινά τραπέζια.
    • Καθαρισμένα διατηρούνται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες μέσα άσε σακούλες τροφίμων.
    • Σοταρισμένα σε λάδι και βούτυρο και τυλιγμένα με λίγο μπέικον μπαίνουν στον φούρνο για 15 λεπτά μόνο λεπτά και η νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη.

    Θέλετε περισσότερες φανταστικές gourmet συνταγές για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας; Βρείτε τες όλες εδώ!

    Αν σας άρεσαν τα φλαμπέ ορτύκια στο τηγάνι, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

    https://www.argiro.gr/recipe/papia-portokali-sto-fourno/

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται