Ορτύκια φλαμπέ

Υλικά

  • 4 ορτύκια
  • 4 φέτες μπέικον
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 200 γραµ. σταφύλια
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 φλ. ζωμό κότας
  • φρέσκο θυμάρι

Ορτύκια φλαμπέ

Ορτύκια φλαμπέ στο τηγάνι

Στεγνώνουμε πρώτα τα ορτύκια σε απορροφητικό χαρτί.

  • Αλατοπιπερώνουμε γύρω γύρω.
  • Τα τυλίγουμε το κάθε ένα με 1 φέτα μπέικον.
  • Στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
  • Σε καυτό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τα ορτύκια ολόγυρα για λίγα λεπτά να πάρουν ρόδινο χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο κι αφήνουμε να αρωματίζει για 1 λεπτό το λάδι.
  • Το αφαιρούμε.
  • Προσθέτουμε τα σταφύλια κομμένα στη μέση και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και το ανάβουμε να γίνει φλαμπέ.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι και το ζωμό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ή τα μεταφέρουμε στο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά να ροδίσουν.
  • Μεταφέρουμε τα ορτύκια σε ένα πιάτο και πολτοποιούμε μέσα στο τηγάνι τη σάλτσα με ραβδομπλέντερ.
  • Προσθέτουμε 1 κομμάτι βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει και να γυαλίσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε τα ορτύκια στο πιάτο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.
  • Γαρνίρουμε με σταφύλια, μανιτάρια σοτέ και πουρέ.

Μυστικά για τα ορτύκια και το μαγείρεμα τους

  • Εναλλακτικά, τα γεμίζουμε με ψιλοκομμένο μπέικον και τα συκωτάκια τους και μετά προχωράμε κανονικά στην εκτέλεση της συνταγής.
  • Λίγο λίπος πάπιας στο σοτάρισμα θα τους δώσει τραγανή υφή και έξτρα νοστιμιά.
  • Είναι απαραίτητο τα ορτύκια να είναι καλά στεγνωμένα σε απορροφητικό χαρτί πριν προχωρήσουμε στην εκτέλεση της συνταγής.
  • Δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα γιατί το κρέας τους είναι τρυφερό, χωρίς λίπος και θα στεγνώσουν πολύ με αποτέλεσμα να γίνουν σκληρά.
  • Αν θέλετε μπορείτε να τα μαρινάρετε για μερικές ώρες πριν το μαγείρεμα, σε ελαιόλαδο, βότανα, κονιάκ και χυμό πορτοκαλιού.
  • Παραδοσιακά μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας ή λεμονάτα με ρίγανη. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά την περίοδο του επιτρεπόμενου κυνηγιού, μαγειρεύονται με ρύζι και σάλτσα ντομάτας στην κατσαρόλα. Το κρέας τους είναι τρυφερό και γλυκό.
  • Μπορείτε να τα ξεκοκαλίσετε, να τα κόψετε και να τα ανοίξετε πεταλούδα ή να τα γεμίσετε με λίγο μπέικον και τα συκωτάκια τους.
  • Τα ορτύκια είναι εκλεκτή γεύση και είναι περιζήτητα στους κύκλους των κυνηγών αλλά και στα γιορτινά τραπέζια.
  • Καθαρισμένα διατηρούνται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες μέσα άσε σακούλες τροφίμων.
  • Σοταρισμένα σε λάδι και βούτυρο και τυλιγμένα με λίγο μπέικον μπαίνουν στον φούρνο για 15 λεπτά μόνο λεπτά και η νοστιμιά τους είναι απερίγραπτη.

Θέλετε περισσότερες φανταστικές gourmet συνταγές για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας; Βρείτε τες όλες εδώ!

Αν σας άρεσαν τα φλαμπέ ορτύκια στο τηγάνι, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

https://www.argiro.gr/recipe/ortykia-flampe/