Παξιμάδια λαδιού

Γλυκα παξιμάδια λαδιού με γλυκάνισο και πορτοκάλι, με αρώματα που σε τρελαίνουν. Η υφή τους θυμίζει τραγανά και αφράτα μαζί, μπισκότα. Τα φτιάχνουμε στην Πάρο και τα τραγανίζουμε στον πρωινό καφέ μας

Εύκολη
1:15

30

15 λεπτά

1 ώρα

Υλικά

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη.
  2. Με το χέρι ανακατεύουμε και σιγά σιγά με την ζέστη του χεριού αρχίζει και λιώνει η ζάχαρη.
  3. Διαλύουμε την σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
  4. Τα ρίχνουμε στο λάδι.
  5. Προσθέτουμε το ούζο, το αλάτι, το ξύσμα, το γλυκάνισο και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σχηματιστεί μία μπάλα ζύμης εύπλαστη, με λαδερή και απαλή υφή.
  7. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη στο μπολ για 20′ να ξεκουραστεί.
  8. Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη.
  9. Ζυμώνουμε ελαφρά.
  10. Πλάθουμε δυο φρατζόλες μακριές σαν δυο χοντρά φυτίλια ζύμης.
  11. Ραντίζουμε με λίγο νερό τις φρατζόλες και πασπαλίζουμε το σουσάμι.
  12. Κυλάμε τις φρατζόλες στο σουσάμι ώστε να ντυθούν ολόγυρα.
  13. Ακουμπάμε τις φρατζόλες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  14. Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 170 °C για 30΄, να ροδίσουν εξωτερικά και να μοσχοβολήσουν.
  15. Στο κέντρο η ζύμη σε αυτό το στάδιο, θα σας θυμίζει ψημένο κέικ.
  16. Δεν είναι ακόμα τραγανά αλλά είναι ψημένα και το άρωμα τους είναι μεθυστικό.
  17. Αφήνουμε 5΄-10΄ να γίνουν χλιαρές οι φρατζόλες ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε.
  18. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το μαλακό γλυκό ψωμί σε φέτες με πάχος 1,5 εκατοστό.
  19. Τα παξιμαδιάζουμε όλα λοιπόν και πάμε τώρα να τα στεγνώσουμε τελείως για να γίνουν τραγανά κι αφράτα.
  20. Ακουμπάμε τα κομμένα παξιμάδια στο ταψί, κοντά το ένα με το άλλο.
  21. Η κομμένη πλευρά πρέπει να ακουμπάει στο ταψί.
  22. Τα ψήνουμε στους 160 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30′ να ροδίσουν και να στεγνώσουν τελείως.

ΜΥΣΤΙΚΟ

  1. Τα παξιμάδια όταν κρυώσουν θα γίνουν πολύ τραγανά.
  2. Για να τα διατηρήσετε τραγανά πρέπει να τα φυλάξετε σε ένα αεροστεγές μπολ μακριά από υδρατμούς και υγρασία.
  3. Μπορείτε να προσθέσετε κακάο και να πάρει γεύση σοκολατένια η ζύμη για τα παξιμάδια.
  4. Μην παραλείψετε το στάδιο που ανακατεύω με το χέρι τη ζάχαρη με το λάδι. Η ζάχαρη που λιώνει πριν μπει στο φούρνο έχει πιο τραγανό αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν.
  5. Στο πρώτο στάδιο ψησίματος κι αφού χωρίσετε τα παξιμάδια σε κομμάτια, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, ψήνοντας τα για να στεγνώσουν κάθε φορά που τα χρειάζεστε.

Tips

  • Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια γι’ αυτό αν χρειαστεί πασπαλίστε με λίγο αλεύρι ώστε να μην κολλάει καθόλου.
Απόρρητο