Τα αφράτα pancakes είναι ιδανικά για πρωινό ή  brunch. Συμπληρώστε με κάτι γλυκό, όπως μέλι, φρούτα, μαρμελάδα ή σιρόπι σφενδάμου.

Τα αφράτα pancakes είναι ιδανικά για πρωινό ή  brunch. Συμπληρώστε με κάτι γλυκό, όπως μέλι, φρούτα, μαρμελάδα ή σιρόπι σφενδάμου.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
2286

Για τα Pancakes

  • 125 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 125 γρ. ξινόγαλο (σε θερμ. δωμ.)
  • 125 γρ. γάλα (σε θερμ. δωμ.)
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και κρύο (40 γραμ.)
  • Λίγο βούτυρο για το ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο maple syrup ή μέλι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Pancakes (Πάνκεϊκς)

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το baking powder σε ένα μπολ.

    Με αυγοδάρτη χτυπάμε το αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι έως ότου διαλυθούν.

    Προσθέτουμε το ξινόγαλο και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

    Τέλος προσθέτουμε το λιωμένο και κρύο βούτυρο.

    Ρίχνουμε το μίγμα του ξινόγαλου με το γάλα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο χυλός για τα pancakes.

    Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βουτυρώνουμε ελάχιστα. Κουταλιά κουταλιά ρίχνουμε μέσα το μίγμα και το αφήνουμε να ροδίσει για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

    Σερβίρουμε τα πάνκεϊκς με μέλι, με maple syrup, σοκολάτα, γιαούρτι, φρούτα ή ζάχαρη.

    Μυστικό

    Κανείς δεν αντιστέκεται σε ένα πάνκεϊκ με την σωστή υγρασία και υπέροχη γεύση! Για να γίνουν αφράτα, λαχταριστά και μοναδικά, ακολουθήστε την αυθεντική αμερικάνικη συνταγή και όλα τα μυστικά που σας έχω παρακάτω για σίγουρη επιτυχία.

    Μην ανακατεύεις πολλή ώρα το μίγμα σου για τα πάνκεϊκς

    Γιατί ανακατεύοντας τα υγρά υλικά με το αλεύρι, αρχίζει και αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης. Δηλαδή αρχίζει με το πολύ ανακάτεμα το ζυμάρι ή ο χυλός που ανακατεύεται να γίνεται λαστιχωτός, με αποτέλεσμα τα pancakes να βγουν ελαστικά και όχι αφράτα.

    Γι’ αυτό λοιπόν αν θέλετε αέρινα και αφράτα πάνκεϊκς, ανακατέψτε υγρά και στερεά υλικά τόσο όσο να αναμιχθούν τα υλικά και να μην βλέπετε το αλεύρι. Αυτό είναι αρκετό. Μετά ξεκουράστε το μίγμα.

    Ξεκούρασε οπωσδήποτε το μίγμα σου

    Αφού τον ετοιμάσεις, ξεκούρασε οπωσδήποτε το χυλό. Με την αναμονή σταματάει να αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης. Όσο ξεκουράζεται ο χυλός , το αλεύρι απορροφάει σιγά σιγά την υγρασία από τα υγρά υλικά. Σαν αποτέλεσμα θα έχετε τα πιο αφράτα pancakes που έχετε δοκιμάσει.

    Γάλα ή ξινόγαλο στο μίγμα;

    Αν θέλεις τα πάνκεϊκς σου να γίνουν φανταστικά στη γεύση, φουσκωτά, αφράτα και αέρινα, χρησιμοποίησε στο μίγμα ξινόγαλο αντί για γάλα. Η οξύτητα του ξινόγαλου μαζί με τα διογκωτικά, κάνουν τα pancakes φουσκωτά, αφράτα και πεντανόστιμα.

    Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξινόγαλο με γάλα, κρέμα γάλακτος, ή γιαούρτι. Αλλά με το ξινόγαλο, η γεύση και η υφή τους, είναι το κάτι άλλο. Αν δεν έχετε ξινόγαλο, δείτε εδώ πώς μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μόνοι σας.

    Απαραίτητο το κοσκίνισμα

    Οπωσδήποτε πρέπει να κοσκινίσεις τα στερεά υλικά γιατί έτσι θα διαλυθούν τυχόν κομπάκια από το αλεύρι αλλά και θα χρειαστεί λιγότερο ανακάτεμα το μίγμα, αφού θα απορροφηθούν πιο εύκολα τα υγρά υλικά από το αλεύρι.

    Τι αλεύρι να βάλεις στα pancakes;

    Χρησιμοποιήστε αλεύρι μαλακό. Το μίγμα γίνεται αέρινο και πιο σπογγώδες, με τρυπούλες ανάμεσα και τα πάνκεϊκς βγαίνουν πιο ζουμερά με περισσότερη υγρασία μετά το ψήσιμο. Όμως, εάν δεν έχετε μαλακό, χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

    Δυνατή ή χαμηλή φωτιά για τα πάνκεϊκς;

    Ένα καυτό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, ελαφρά λαδωμένο, είναι ιδανικό για να δώσει σχήμα γρήγορα, να γίνουν παχιά και αφράτα τα pancakes και να ροδίσουν γρήγορα.

    Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, τότε η ζύμη που θα πέσει στο τηγάνι θα απλώσει και θα αρχίσει να ρουφάει την λιπαρή ουσία. Αποτέλεσμα; Θα έχεις λεπτά πανιασμένα pancakes.

    Αν είναι πολύ δυνατή η φωτιά, τότε θα ροδίσει γρήγορα απ΄ έξω δεν θα προλάβει να φουσκώσει και να ψηθεί εσωτερικά σωστά.

    Επίσης, για καλύτερο ψήσιμo στα κλασσικά pancakes κάθε φορά που ρίχνεις μίγμα στο τηγάνι σου, άλειψε πριν το ζεστό τηγάνι με λιωμένο βούτυρο.

    Μην αναποδογυρίζεις πολλές φορές τα pancakes στο τηγάνι

    1 φορά είναι αρκετή. Μια φορά τα γυρνάμε όταν εμφανιστούν μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά τους και φουσκώσουν. Τότε, τα αναποδογυρίζουμε.

    Και για όσους κάνουν ειδική διατροφή, έχω μια συνταγή για αφράτα πάνκεϊκς από την Αργυρώ χωρίς ζάχαρη αλλά και vegan συνταγή!

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για ένα πλούσιο και νόστιμο πρωινό; Βρείτε τες όλες εδώ!

    Εκτός από τα κλασσικά pancakes από την Αργυρώ, δοκιμάστε να φτιάξετε και την παρακάτω εύκολη συνταγή για λαχταριστά πάνκεϊκς με ζύμη μπισκότου.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται