Μοναδική συνταγή για να απολαύσετε το πασχαλινό αρνί σας, με τρόπο μαγικό.

Μοναδική συνταγή για να απολαύσετε το πασχαλινό αρνί σας, με τρόπο μαγικό.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 4 ώρες
29

Για το πασχαλινό αρνί γεμιστό με ρύζι

  • 1 ολόκληρο μικρό αρνάκι ή κατσικάκι (5-6 κιλά μαζί με συκώτι-πνευμόνια-νεφρά)
  • 3 λεμόνια
  • Αλάτι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ανάλατο βούτυρο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη (ή περισσότερο αν μας αρέσει)
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.σ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 6 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 6 ψιλοκομμένες ντομάτες (μαζί με το ζουμί τους)
  • Πιπέρι
  • 1 φλ. καβουρδισμένα κουκουνάρια
  • 1 σκελ. σταφίδες
  • 3 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Προετοιμασία

    Ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 190°C.

    Ξεπλένουμε το αρνί ή το κατσίκι πολύ καλά μέσα και έξω.

    Το στεγνώνουμε.

    Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση και τα τρίβουμε πάνω στο σώμα και μέσα στην κοιλότητα του αρνιού, στύβοντάς τα.

    Αλατίζουμε το αρνί ή το κατσίκι.

    Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε το συκώτι, τα νεφρά και τα πνευμόνια.

    Για τη γέμιση

    Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μία μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμένα εντόσθια μέχρι να ροδίσουν, για λίγα λεπτά για το πασχαλινό αρνί γεμιστό με ρύζι.

    Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

    Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ρύζι για να καλυφθεί καλά.

    Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτά περίπου, για να βγει το άρωμά τους.

    Ρίχνουμε τις ντομάτες.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί το ζουμί κατά το ήμισυ.

    Το μείγμα πρέπει να είναι ρευστό.

    Προσθέτουμε λίγο πιπέρι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τον άνηθο.

    Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

    Γεμίζουμε προσεκτικά την κοιλότητα του αρνιού ή του κατσικιού με το μείγμα του ρυζιού.

    Το ράβουμε να κλείσει.

    Για το ψήσιμο

    Τρίβουμε το αρνί με το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι και το αλατοπιπερώνουμε καλά εξωτερικά.

    Ψήνουμε το αρνί χωρίς να το σκεπάσουμε για 1 ώρα στους 190°C για να ροδίσει.

    Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζουμε το αργό ψήσιμο για 3 με 3,5 ώρες ακόμα ή μέχρι το αρνί να γίνει τόσο μαλακό ώστε να λιώνει στο στόμα.

    Μάθετε και τα μυστικά για το καλύτερο πασχαλινό αρνί στη σούβλα.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται