Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ χειρός
Μπεν Μαρί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαστάσεων 22×34 εκ. πάνω σε ένα ταψί. Αλείφουμε με βούτυρο και ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί να πάρουν αέρα.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
- Αποσύρουμε το μείγμα από την εστία και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια για 3-4 λεπτά. Ρυθμίζουμε την ταχύτητα της συσκευής στην πιο χαμηλή ένταση και ενσωματώνουμε στο μείγμα των αβγών το λάδι, το γάλα και το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας.
- Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά αναδιπλώνοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να απορροφηθούν τελείως από το μείγμα.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στο τσέρκι, τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
- Πριν βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού. Πρέπει να βγαίνει καθαρή.
- Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε από το τσέρκι και το κόβουμε οριζόντια στη μέση, αποκτώντας έτσι δύο παντεσπάνια.
ΣΙΡΟΠΙ
- Ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
ΚΡΕΜΑ
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να αποκτήσουμε μια σχετικά σταθερή σαντιγί.
- Ζεσταίνουμε ελαφρά την πραλίνα σε μπεν μαρί να μαλακώσει.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την ενσωματώνουμε στην κρέμα χτυπώντας να ομογενοποιηθεί.
- Τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα σοκολάτας αναδιπλώνοντας απαλά με σπάτουλα. Διατηρούμε την κρέμα παγωμένη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
- Διατηρούμε ζεστή την επικάλυψη μέχρι να γαρνίρουμε τα παστάκια.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
- Βάζουμε το ένα παντεσπάνι ξανά στο τσέρκι και το βρέχουμε με το σιρόπι.
- Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρέμα ισιώνοντας την επιφάνειά της με κουτάλι και κλείνουμε με το άλλο παντεσπάνι τοποθετώντας το με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
- Βρέχουμε την επιφάνειά του με το σιρόπι.
- Παγώνουμε το γλυκό στην κατάψυξη για μία ώρα να σταθεροποιηθεί.
- Αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε στη μέση κατά μήκος και ανά 3 εκ. οριζόντια, ώστε να αποκτήσουμε 20 παστάκια.
- Τα βάζουμε πάνω σε σχάρα και τα περιχύνουμε με την επικάλυψη ώστε να ντυθούν ολόγυρα.
- Όταν σταθεροποιηθεί η επικάλυψη, γαρνίρουμε με λίγη λιωμένη κουβερτούρα σχηματίζοντας γραμμές από ρευστή σοκολάτα.