Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το παραδοσιακό παστίτσιο της μαμάς θα είναι πάντα από τα αγαπημένα φαγητά όλων...

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το παραδοσιακό παστίτσιο της μαμάς θα είναι πάντα από τα αγαπημένα φαγητά όλων μας!

  • προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
1935

Για τα μακαρόνια

  • 1 συσκ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak με ελαιόλαδο
  • 50 γρ. Arla σκληρό τυρί Δανίας

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως)
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak με ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak με ελαιόλαδο
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 1,250 lt γάλα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 4 γαρύφαλλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι
  • 50 γρ. Arla σκληρό τυρί Δανίας
  • 200 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τον κιμά

    Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα.

    Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.

    Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη βγάζει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.

    Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά. Στο τέλος, αφού ψηθεί ο κιμάς τον σπάμε σε μικρά κομμάτια με την κουτάλα.

    Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

    Σβήνουμε με το κονιάκ.

    Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

    Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.

    Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε.

    Σκεπάζουμε τη σάλτσα κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

    Προσοχή στην ένταση της φωτιάς, γιατί δεν προσθέτουμε καθόλου νερό στη σάλτσα.

    Όταν βράσει ο κιμάς, προσθέτουμε στη σάλτσα κιμά μερικές κουταλιές μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

    Για τη μπεσαμέλ

    Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα.

    Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα να αρωματιστεί και να ζεσταθεί χωρίς να βράσει.

    Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

    Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

    Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.

    Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.

    Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα σταδιακά ανακατεύοντας.

    Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.

    Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα ανακατεύοντας να ενσωματωθεί.

    Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε 2 κρόκους αυγού στη μπεσαμέλ για πιο πλούσια γεύση.

    Στη συνταγή μπεσαμέλ θα βρείτε και όλα τα μυστικά μου για βελούδινη και τέλεια μπεσαμέλ.

    Παστίτσιο στο ταψί

    Στο μεταξύ, έχουμε βράσει για 6′ τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.

    Τα σουρώνουμε, να στραγγίσουν καλά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε.

    Βάζουμε τα μισά βουτυρωμένα μακαρόνια σε ταψί 25Χ35εκ.

    Προσθέτουμε λίγες κουταλιές μπεσαμέλ.

    Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με λίγο κεφαλοτύρι.

    Αδειάζουμε τον κιμά στα μακαρόνια.

    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια σε μία στρώση.

    Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.

    Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.

    Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει ωραία κρούστα.

    Αφήνουμε το ψημένο παστίτσιο να σταθεί για 10 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

    παστιτσιο παραδοσιακό συνταγη αργυρω μπαρμπαριγου παστιτσιο θερμιδεσ

    Μυστικά

    Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.

    Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.

    Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.

    Το τυρί στην επιφάνεια του παστίτσιου θα δώσει την επιθυμητή ρόδινη και τυρένια κρούστα και θα το κάνει φανταστικό.

    Στο ζεστό παραδοσιακό παστίτσιο δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι’ αυτό, να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό.

    Όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη ωμά ή ψημένα, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρεσκοψημένο και υπέροχο παστίτσιο.

    Διαβάστε εδώ τι πρέπει να προσέξετε όταν βάζετε στην κατάψυξη ένα μαγειρεμένο φαγητό.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται