Παστουρμαδοπιτάκια, σπιτικά και πεντανόστιμα. 
Παστουρμαδοπιτάκια αυθεντικά. Ο καλύτερος μεζές για όλη τη παρέα ή την οικογένεια. Με λίγα υλικά, καλό παστουρμά και ένα ωραίο κασέρι, φτιάξε αυτή τη...

Παστουρμαδοπιτάκια αυθεντικά. Ο καλύτερος μεζές για όλη τη παρέα ή την οικογένεια. Με λίγα υλικά, καλό παστουρμά και ένα ωραίο κασέρι, φτιάξε αυτή τη συνταγή για παστουρμαδοπιτάκια ατομικά ή για μεγάλη παστουρμαδόπιτα. Το φύλλο με τη ζύμη μαγιάς, κάνει τη διαφορά.

Μια εύκολη συνταγή, με αρκετές παραλλαγές. Όλο το μυστικό είναι η γέμιση να βγει σε λεπτή στρώση. Γίνεται με ότι φύλλο θέλετε. Η ζύμη της συνταγής είναι με μαγιά, και γίνεται λεπτή και τραγανή. Μπορείς να κάνεις μικρά παστουρμαδοπιτάκια ή μια μεγάλη παστουρμαδόπιτα σε ταψί.

Ο παστουρμάς είναι αλλαντικό που περιβάλλεται από μια πάστα μπαχαρικών το λεγόμενο τσιμένι. Πολύ αφαιρούν το τσιμένι σε αυτή την πίτα, αλλά νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο αφαιρούν και την νοστιμιά του παστουρμά. Το ονομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη pastirma et  που σημαίνει πιεσμένο κρέας. Προέρχεται από την Κεντρική και Δυτική Ασία, ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αίγυπτο, όπου έχει ακριβώς το ίδιο όνομα, παστιρμά, την Λιβύη, την Τουρκία και την Αρμενία. Βέβαια τον συναντούμε και σε Βαλκανικές χώρες.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
34

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μαγιά ξερή
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση

  • 6-8 φέτ. παστουρμά (ανάλογα το σημείο κοπής του μπαστουνιού)
  • 350 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1 ντομάτα σε φέτες

Για το γαρνίρισμα

  • Λίγο σουσάμι
  • Λίγο μαυροκούκι
  • Λίγο φρέσκο βούτυρο για την επάλειψη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το φύλλο

    Για να φτιάξουμε τα παστουρμαδοπιτάκια, πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο. Να υπολογίσετε ότι η ζύμη για να φουσκώσει χρειάζεται αναμονή μίας ώρας.

    Ρίχνουμε την μαγιά στο αλεύρι και ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και περίπου 1,5 φλυτζάνι νερό.

    Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 

    Βγάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο, και ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια που ζυμώνουμε.

    Όταν η ζύμη γίνει λεία και εύπλαστη, την βάζουμε σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη.

    Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου για μία ώρα.

    Για τη γέμιση

    Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα, για να φτιάξουμε 4 παστουρμαδοπιτάκια.

    Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντας αλεύρι όπου είναι αναγκαίο.

    Βάζουμε τριμμένο κασέρι κατά μήκος της ζύμης, ακουμπάμε επάνω φέτες ή κομμάτια παστουρμά και σκεπάζουμε με φέτες ντομάτας.

    Διπλώνουμε το φύλλο, σφραγίζουμε τα πλαϊνά, και αλείφουμε με λίγο γάλα ή νερό την ένωση.

    Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε σουσάμι και λίγο τυρί ακόμα.

    Αφού ετοιμάσουμε όλες τις παστουρμαδόπιτες, τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 200ºC , τοποθετώντας το ταψί στη μεσαία σχάρα.

    Ψήνουμε για περιπου 35΄ μέχρι να ρόδισουν και να τραγανίσουν.

    Ευχαριστούμε την Αντιγόνη Οζλούτας – Κόλλια από το εστιατόριο Hayat για αυτή την πεντανόστιμη συνταγή.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται