Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα για τις τσακιστές πατάτες, τις πλένουμε πάρα πολύ καλά, ώστε να καθαρίσει τελείως η φλούδα τους.
Βάζουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με μπόλικο νερό, ρίχνουμε λίγο χοντρό αλάτι και ένα κλωνάρι δεντρολίβανο.
Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15’.
Θέλουμε να κρατάνε λίγο στην καρδιά τους.
Σουρώνουμε τις πατάτες σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Μία-μία τις σπάμε και τις τσακίζουμε ελαφρά με ένα βαρύ αντικείμενο έτσι ώστε να ανοίξουν ελαφρά στα πλάγια χωρίς να τις λιώσουμε.
Το ύψος της σπασμένης πατάτας πρέπει να είναι λίγο λιγότερο από 1εκ. για να γίνουν τραγανές.
Λαδώνουμε ρηχό ταψί, βάζουμε μέσα τις τσακιστές πατάτες, πασπαλίζουμε με αλάτι και βότανα και ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε προσθέτουμε ολόκληρες σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους για περισσότερο άρωμα.
Ανακατεύουμε τις πατάτες να λαδωθούν καλά.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά.
Ψήνουμε δηλαδή, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές ολόγυρα σαν τις τηγανητές πατάτες.
Σερβίρετέ τες με κεφτεδάκια νησιώτικα.
Μυστικά
Προτιμήστε μικρές baby πατατούλες.
Στραγγίστε καλά τις πατάτες ώστε να φύγει κάθε ίχνος υγρού.
Για να γίνουν πολύ τραγανές θέλουν καλό λάδωμα και καλό ψήσιμο.
Προαιρετικά μία δύο σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους θα δώσει έξτρα αρώματα.