Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Διαλύουμε το αλάτι στο νερό το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
- Αντί για σκέτο νερό μπορούμε να προσθέσουμε μισό νερό και μισό γάλα χλιαρό.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη πεινιρλί είναι έτοιμη όταν από το ζύμωμα γίνει απαλή κι εύπλαστη.
- Τη βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί. Περίπου για 1 ώρα.
- Όταν η ζύμη φουσκώσει και ξεκουραστεί, την αδειάζουμε στον πάγκο, τη ζυμώνουμε λίγα λεπτά και τη χωρίζουμε στα τέσσερα.
- Σε λαμαρίνα, ακουμπάμε λαδόκολλα.
- Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 4 οβάλ φύλλα με πάχος περίπου μισό εκατοστό.
- Βάζουμε τα οβάλ φύλλα στη λαμαρίνα.
- Ισομοιράζουμε τη γέμιση με τον κιμά και αφήνουμε 1 εκατοστό κενό περιμετρικά.
- Ανασηκώνουμε τις άκρες και σχηματίζουμε βαρκούλες.
- Τσιμπάμε τις ενώσεις.
- Τα αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά.
- Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210 με 220°C.
- Στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, περίπου για 25 λεπτά να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΕ ΚΙΜΑ
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και τη ντομάτα.
- Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά να μαραθούν, σβήνουμε με το ξύδι.
- Αφήνουμε λίγο τα λαχανικά να κρυώσουν.
- Τα ρίχνουμε στον κιμά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε τον κιμά.
- Αν θέλουνε προσθέτουμε πάπρικα ή ρίγανη.
- Γεμίζουμε κανονικά τα πεϊνιρλί και τα ψήνουμε.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Το πεϊνιρλί με κιμά δεν σερβίρεται ποτέ καυτό.
- Επειδή ο κιμάς στο ψήσιμο κατεβάζει υγρά, πρέπει το καυτό πεϊνιρλί να σταθεί στο ταψί και να μείνει για 10 λεπτά χωρίς να κοπεί, ώστε να τραβήξει τα υγρά του.
- Αν θέλουμε, στα τελευταίο λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο κασέρι κι αφήνουμε να λιώσει.
- Η οξύτητα του λεμονιού στα λαχανικά δίνει ένταση στο πεϊνιρλί.
- Αν θέλεις να μάθεις όλα τα μυστικά για το πεϊνιρλι, για τη ζύμη, τη γέμιση και το ψήσιμο.
- Μάθε πως φτιάχνουμε κατεψυγμένη πίτσα και με τον ίδιο τρόπο κάνε κατεψυγμένα πεϊνιρλί.