Αφράτο πεϊνιρλί με γέμιση κιμά! Η εύκολη ζύμη πεϊνιρλί έχει ένα μυστικό για πολύ νοστιμιά

Αφράτο πεϊνιρλί με γέμιση κιμά! Η εύκολη ζύμη πεϊνιρλί έχει ένα μυστικό για πολύ νοστιμιά

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
77

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ φλ)
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 50 γρ. λιωμένο βούτυρο (χλιαρό)
  • Έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. κιμά (μοσχάρι)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μέτριες ντομάτες ή ντοματίνια
  • Λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • διάλυμα αυγού (ή λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα του πεινιρλί)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για την εύκολη ζύμη του πεϊνιρλί με κιμά

    Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.

    Ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Διαλύουμε το αλάτι στο νερό το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.

    Αντί για σκέτο νερό μπορούμε να προσθέσουμε μισό νερό και μισό γάλα χλιαρό.

    Ζυμώνουμε τη ζύμη.

    Η ζύμη πεϊνιρλί είναι έτοιμη όταν από το ζύμωμα γίνει απαλή κι εύπλαστη.

    Τη βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ.

    Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί.

    Περίπου για 1 ώρα.

    Όταν η ζύμη φουσκώσει και ξεκουραστεί, την αδειάζουμε στον πάγκο, τη ζυμώνουμε λίγα λεπτά και τη χωρίζουμε στα τέσσερα.

    Σε λαμαρίνα, ακουμπάμε λαδόκολλα.

    Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 4 οβάλ φύλλα με πάχος περίπου μισό εκατοστό.

    Βάζουμε τα οβάλ φύλλα στη λαμαρίνα.

    Ισομοιράζουμε τη γέμιση με τον κιμά.

    Αφήνουμε 1 εκατοστό κενό περιμετρικά.

    Ανασηκώνουμε τις άκρες και σχηματίζουμε βαρκούλες.

    Τσιμπάμε τις ενώσεις.

    Τα αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά.

    Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210 με 220°C.

    Στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, περίπου για 25 λεπτά να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

    Για την γέμιση του πεϊνιρλί με κιμά

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

    Προσθέτουμε την πιπεριά και τη ντομάτα.

    Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά να μαραθούν, σβήνουμε με το ξύδι.

    Αφήνουμε λίγο τα λαχανικά να κρυώσουν.

    Τα ρίχνουμε στον κιμά.

    Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε τον κιμά.

    Αν θέλουνε προσθέτουμε πάπρικα ή ρίγανη.

    Γεμίζουμε κανονικά τα πεϊνιρλί και τα ψήνουμε.

    Μυστικά

    Το πεϊνιρλί με κιμά δεν σερβίρεται ποτέ καυτό.

    Επειδή ο κιμάς στο ψήσιμο κατεβάζει υγρά, πρέπει το καυτό πεϊνιρλί να σταθεί στο ταψί και να μείνει για 10 λεπτά χωρίς να κοπεί, ώστε να τραβήξει τα υγρά του.

    Αν θέλουμε, στα τελευταίο λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο κασέρι κι αφήνουμε να λιώσει.

    Η οξύτητα του λεμονιού στα λαχανικά δίνει ένταση στο πεϊνιρλί.

    Αν θέλεις να μάθεις όλα τα μυστικά για το πεϊνιρλι, για τη ζύμη, τη γέμιση και το ψήσιμο.

    Μάθε πως φτιάχνουμε κατεψυγμένη πίτσα και με τον ίδιο τρόπο κάνε κατεψυγμένα πεϊνιρλί.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται