Εκτέλεση
Για να γίνει τέλειος ο πελτές κυδώνι, διαλέγουμε κυδώνια ώριμα. Τα πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε όλο το χνούδι. Διαβάστε όλα τα μυστικά για τα κυδώνια εδώ.
Τα σκουπίζουμε με πετσέτα να γυαλίσουν.
Με προσοχή γιατί τα κυδώνια είναι σκληρά, κόβουμε τα φρούτα στα 4.
Κρατάμε τη φλούδα πάνω στο φρούτο, την καρδιά και τα κουκούτσια.
Βάζουμε τα κυδώνια σε μία κατσαρόλα μέτρια.
Τα καλύπτουμε με νερό.
Το νερό πρέπει να καλύπτει τα κυδώνια 3 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του φρούτου.
Αφήνουμε τα κυδώνια να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τελείως, περίπου για 1 ώρα.
Χρειαζόμαστε τουλπάνι διπλωμένο ή τούλι διπλωμένο. Το βάζουμε σε λεπτή σίτα και στραγγίζουμε σε μπολ όλο το υγρό της κατσαρόλας.
Αφήνουμε να στραγγίσει πολύ καλά όλος ο χυμός του κυδωνιού.
Προσοχή δεν πιέζουμε τα φρούτα γιατί θα θολώσει ο πελτές κυδώνι στο τέλος.
Αφήνουμε να στραγγίσουν καλά χωρίς καμία πίεση στα υλικά.
Αφαιρούμε και πετάμε όλο το υλικό των φρούτων αφού πλέον έχουμε πάρει όλη τη μοναδική γεύση και το άρωμα τους.
Ξανασουρώνουμε το χυμό σε διπλή σίτα και μετράμε το υγρό σε φλιτζάνια.
Όσα φλιτζάνια βγει ο χυμός, χρειαζόμαστε τη μισή ποσότητα σε ζάχαρη. Δηλαδή για κάθε φλιτζάνι χυμό θέλουμε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη.
Βραζουμε τον πελτέ κυδώνι σε δυνατή φωτιά γύρω στα 30΄ περίπου.
Όσο βράζει αρχίζει να κοκκινίζει το χρώμα του και να πήζει.
Στα 20΄ βρασμού, ρίξτε τον χυμό λεμόνι και την αρμπαρόριζα και συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να δέσει ο πελτές κυδώνι.
Για να σιγουρευτείτε ότι ο πελτές κυδώνι είναι έτοιμος, βάλτε πιατάκι στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Στάξτε λίγο ζεστό πελτέ. Περιμένετε 1΄ και μετά με το δάχτυλο ανοίξτε αυλάκι στο ζελέ. Αν κλείσει, σημαίνει ότι θέλει λίγη ώρα επιπλέον βράσιμο. Αν η διαδρομή που κάνατε με το δάχτυλο μείνει ανοιχτή, τότε ο πελτές κυδώνι είναι έτοιμος.
Αδειάζουμε τον πελτέ κυδώνι σε βάζα ρηχά ή σε μεγάλο πυρέξ.
Αν τον βάλετε σε μεγάλο πυρέξ, μόλις κρυώσει κόβεται σε τρεμουλιαστά κομμάτια και σερβίρεται με τυριά και αλλαντικά ή απολαμβάνεται σαν γλυκιά μπουκιά.

Μυστικά για να γίνει τέλειος ο πελτές κυδώνι
-Ο πελτές κυδώνι για να πάρει κατακόκκινο χρώμα, πρέπει τα φρούτα να είναι πολύ ώριμα. Είναι καθοριστικός ο βαθμός ωρίμανσης του κυδωνιού στο τελικό αποτέλεσμα του πελτέ.
-Μην σκεπάζετε τον πελτέ κυδώνι όσο βράζει.
-Μη σας ξεγελάει η πυκνότητά του όσο είναι στην κατσαρόλα. Όταν κρυώσει θα πήξει πολύ. Αν δεν είστε σίγουροι για το σωστό δέσιμο του πελτέ, αφήστε τον να κρυώσει τελείως στην κατσαρόλα και τότε να τσεκάρετε την υφή του.
Καλή επιτυχία, είναι υπέροχη η γεύση του!
Θέλετε περισσότερες συνταγές με κυδώνια; Βρείτε τες όλες εδώ!