Για τις πένες amatriciana
Ψιλοκόβωντας πρώτα σε καρεδάκια με ένα μαχαίρι την πανσέτα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε την πανσέτα.
Την βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπερίτσα.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες.
Βράζουμε για 6-7 λεπτά να πυκνώσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε την πανσέτα.
Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε (κρατάμε λίγο από το νερό τους) και τα προσθέτουμε στην σάλτσα. Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο από το νερό ζυμαρικών.
Πασπαλίζουμε τις πένες amatriciana με τυρί και βασιλικό ψιλοκομμένο.