Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στραγγίζουμε πρώτα τα λαχανικά.
- Τα κόβουμε σε καρέ 1,5 εκατοστού για τις πένες με λαχανικά. Αφήνουμε τα κρεμμύδια στο πλάι για αργότερα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.
- Aραδιάζουμε τη μελιτζάνα, τις πιπεριές και τα κολοκύθια σε μεγάλη λαμαρίνα απλωτά. Να μην καλύπτει το ένα το άλλο.
- Αλατίζουμε και ραντίζουμε με 2 με 3 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρέ και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά χωρίς να πάρουν χρώμα. Απλά να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξύδι και ρίχνουμε τις σταφίδες.
- Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 4 με 5 λεπτά να γλασάρει το ξύδι με τα κρεμμύδια και την σταφίδα, δηλαδή να πυκνώσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Ανακατεύουμε με προσοχή μην λιώσουμε τα ψημένα λαχανικά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σε αυτό το στάδιο διατηρούμε τα λαχανικά στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες. Γίνονται ακόμα ωραιότερα όσο μένουν.
- Βράζουμε τις πένες για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία και τις στραγγίζουμε.
- Τις ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό για να φύγει το άμυλο και να μην κολλούν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.
- Στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά με ό,τι υγρά έχουν και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε στα πιάτα και σερβίρουμε τις πένες σε θερμοκρασία δωματίου περιχύνοντας με την κρέμα φέτας.
- Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με λίγη κρέμα βαλσάμικου.
ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα τρίμματα φέτας.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με πιρούνι ή με ραβδομπλέντερ, έτσι ώστε να λιώσει τελείως η φέτα και να γίνει μία λεία κρέμα φέτας.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι φρέσκο.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Περιχύνουμε τις πένες με τα λαχανικά λίγο πριν σερβίρουμε.