Τα γεμίζεις με ό,τι σου αρέσει. Γέμιση πατάτας ή φέτας ή μίξη και των δύο. Συνταγή για πισία που γίνονται και νηστίσιμα. Μπορείς να τα τηγανίσεις ή να τα...

Τα γεμίζεις με ό,τι σου αρέσει. Γέμιση πατάτας ή φέτας ή μίξη και των δύο. Συνταγή για πισία που γίνονται και νηστίσιμα. Μπορείς να τα τηγανίσεις ή να τα ψήσεις στο φούρνο. Διατηρούνται στην κατάψυξη.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 6 λεπτά
33

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Λίγες σταγόνες ξύδι ή λεμόνι
  • 1 φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • Λίγο επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • Για τη γέμιση με πατάτα και φέτα
  • 200 γρ. φέτα βαρελίσια
  • 1 αυγό
  • 2 βρασμένες πατάτες
  • Λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
  • Λίγο πιπέρι

Για τη νηστίσιμη γέμιση με πατάτα

  • 6 πατάτες βρασμένες λίγο αλάτι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.

    Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ, το αλεύρι, το λάδι, το όξινο στοιχείο λεμόνι ή ξύδι, τη μαγιά και ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε το νερό και με κουτάλι ανακατεύουμε τη ζύμη να γίνει μπάλα.

    Αλευρώνουμε τα χέρια και ζυμώνουμε την ζύμη για λίγα λεπτά στον πάγκο, να γίνει ελαστική απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.

    Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ.

    Τη σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα. 

    Πιάνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού.

    Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο.

    Βρέχουμε με το δάχτυλο περιμετρικά το στρογγυλό φύλλο για να κολλήσει η ένωση στο κλείσιμο.

    Βάζουμε τη γέμιση τυρί ή πατάτα και κλείνουμε την πίτα σε μισοφέγγαρο.

    Πατάμε τις άκρες με πιρούνι να σφραγίσουμε τη γέμιση.

    Με το πιρούνι τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια στα πισία, να φύγει η υγρασία και να φουσκώσουν ομοιόμορφα.

    Αφού τελειώσουμε με όλα τα πισία, τηγανίζουμε για 3 με 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν.

    Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

    Μπορούμε επίσης να ψήσουμε τα πισία στο φούρνο.

    Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

    Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 180°C στον αέρα μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

    Για τη γέμιση

    Βάζουμε την πολτοποιημένη πατάτα σε μπολ.

    Θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στις πατάτες.

    Προσθέτουμε το αυγό, λίγο πιπέρι κι αν θέλουμε λίγη ρίγανη.

    Ζυμώνουμε το μίγμα με πιρούνι να γίνει σαν ζύμη η γέμιση.

    Για τη νηστίσιμη γέμιση με πατάτα

    Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

    Μπορείς να το δέσεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο λάδι για περισσότερη νοστιμιά.

    Μπορείς αντί για ρίγανη, να βάλεις ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο.

    Μυστικά

    Παίξε με τη γέμιση γιατί η ζύμη για τα ποντιακά πισία εκτός από νόστιμη είναι και πασπαρτού και πάει παντού.

    Τα πισία, αφού τα γεμίσετε, μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη καλά τυλιγμένα ώστε να μην καούν στην κατάψυξη.

    Αφού ήδη έχουν πάρει το φούσκωμα τους και τα γεμίσετε είναι έτοιμα για κατάψυξη.

    Παγωμένα όπως είναι μπορείτε να τα βάλετε στο καυτό τηγάνι ή να τα ψήσετε στο φούρνο αφού τα λαδώσετε ελαφρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα.

    Αν έχετε χρόνο αφήστε τα παγωμένα πισία να ξεπαγώσουν για 1 ώρα.

    Γίνονται πιο αφράτα στο τηγάνι.

    Τα πισία μπορείτε να τα γεμίσετε με σκέτο τυρί, φέτα ή με φέτα και αυγό.

    Επίσης μπορείτε να τα γεμίσετε με βραστή πατάτα λιωμένη, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μυρωδικά.

    Παίξτε με την γέμιση ανάλογα με τα υλικά που έχετε και προτιμάτε!

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται