"
Η χωριάτικη πίτα του βοσκού είναι διαφορετική από τις άλλες που γνωρίζουμε. Σερβίρεται σαν κυρίως φαγητό, ζεστό και...

Η χωριάτικη πίτα του βοσκού είναι διαφορετική από τις άλλες που γνωρίζουμε. Σερβίρεται σαν κυρίως φαγητό, ζεστό και πεντανόστιμο.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 20 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για την πίτα του βοσκού

  • 1 κ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 3 σκελ. σκόρδο
  • 1 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 συσκ. (400 γραμ.) ντοματάκια ολόκληρα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για τον πουρέ πατάτας

  • 1 κ. πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
  • 1/2 φλ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βράζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

    Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος

    Για την πίτα του βοσκού

    Η πίτα του βοσκού είναι φανταστική και πεντανόστιμη.

    Ξεκινήστε την πίτα του βοσκού συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά σας.

    Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και ελάχιστο αλάτι για να αποβάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους.

    Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6΄-7΄ να μαλακώσουν, αλλά όχι να πάρουν χρώμα.

    Η πίτα του βοσκού χρειάζεται οπωσδήποτε ένα ολόκληρο σκόρδο για μπόλικη γεύση και άρωμα.

    Μετά συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄.

    Τότε προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, περίπου 6΄-7΄.

    Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τις ντομάτες και το κρασί.

    Αφήνουμε να βράσουν για 2΄-3΄ σε δυνατή φωτιά.

    Τέλος προσθέτουμε το γάλα, που θα βοηθήσει το ραγού κιμά να μελώσει και να δώσει έξτρα γεύση στη πίτα του βοσκού.

    Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, για 35΄- 40΄.

    Στο τέλος θα έχει γίνει ο κιμάς μελωμένος και η σάλτσα πυκνή.

    Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα κεραμική και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

    Αδειάζουμε το ραγού με τον κιμά.

    Διαφήμιση

    Για τον πουρέ πατάτας

    Συνεχίζουμε στην επόμενη παρασκευή για την πίτα του βοσκού που είναι ο πουρές.

    Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τις πατάτες με τη φλούδα τους.

    Τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με κουτάλα ή πιρούνι.

    Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Αδειάζουμε τον πουρέ από πατάτα πάνω στον κιμά και ψήνουμε στους 200°C σε αντιστάσεις για 15΄.

    Χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄, μέχρι να ροδίσει ο πουρές.

    Η χωριάτικη πίτα του βοσκού είναι έτοιμη να τη σερβίρετε στους αγαπημένους σας! Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×