Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Πρέπει να ζεστάνεις ελαφρά το γιαούρτι. Μην ξεχνάτε είναι χωρίς μαγιά αυτή η ζύμη.
- Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και το αφήνουμε λίγα λεπτά πάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.
- Εναλλακτικά αφήνουμε το γιαούρτι, για λίγα λεπτά, κοντά στο καλοριφέρ.
- Μόλις ζεσταθεί το γιαούρτι μετά από 2’ προσθέτουμε μέσα το αλάτι, το μπέικιν και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε και όποιο βότανο αγαπάμε. Ταιριάζει πολύ ο άνηθος κι ο μάραθος ειδικά αν θα συνοδεύσετε λεμονάτα φαγητά. Όμως μπορείτε να βάλετε βασιλικό, δυόσμο ή κάποιο μπαχαρικό.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Προσθέτουμε μέσα το 1/2 αλεύρι κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να βραχεί το αλεύρι.
- Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
- Με το κουτάλι ανακατεύουμε να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.
- Την βάζουμε σε αλευρωμένο μπολ και την σκεπάζουμε.
- Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο το λιγότερο για 15’.
ΠΛΑΣΙΜΟ-ΨΗΣΙΜΟ
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τα χέρια.
- Αδειάζουμε την ζύμη και με τα ακροδάχτυλα την δουλεύουμε απαλά.
- Σχηματίζουμε δίσκο με διάμετρο 20 εκατοστά.
- Κόβουμε σε 6 κομμάτια.
- Κάθε κομμάτι το πλάθουμε δίνοντας του μικρό στρογγυλό σχήμα με πάχος 0,5 εκατ.
- Αφού ετοιμάσουμε όλα τις ζύμες, τις ψήνουμε σε τηγάνι χωρίς λάδι.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Τινάζουμε το περιττό αλεύρι από την επιφάνεια τους.
- Τις ακουμπάμε μέσα στο καυτό τηγάνι.
- Ψήνουμε για 1’ από κάθε πλευρά μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν.
- Ζεστές όπως είναι τις ακουμπάμε πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και με λίγα βότανα.
Tips
- Όσο πιο πολλή ώρα ξεκουράζεις την ζύμη τόσο πιο αφράτα και φουσκωτά θα γίνουν τα πιτάκια με γιαούρτι.