Εκτέλεση
Για την ιταλική σάλτσα verde
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και αλέθουμε να γίνουν πάστα.
Για τα ψητά ντοματίνια
Τα κόβουμε στη μέση. Τα βάζουμε σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Λιώνουμε σε γουδί τον κύβο με ελαιόλαδο και τα περιχύνουμε. Πασπαλίζουμε με θυμάρι και βασιλικό. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20′.
Για τη λεπτή ζύμη για πίτσα
Βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη την μαγιά σε μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό 1/2 -2/3 φλ. και ζυμώνουμε τα υλικά πολύ καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή κι εύπλαστη. Ζυμώνουμε στον πάγκο με ανοίγματα, τραβώντας την ζύμη για 8′-10′.
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ ,σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει. Βγάζουμε τη ζύμη. Κόβουμε σε δυο κομμάτια. Δουλεύουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Ανοίγουμε δυο λεπτά φύλλα για πίτσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο 220ºC, τοποθετούμε πλάκα ψησίματος ή αναποδογυρισμένο ταψί στη βάση του φούρνου. Αφήνουμε να κάψει καλά.
Βάζουμε τη μια πίτσα σε ξύλο αλευρωμένο. Απλώνουμε μια -δυο κουταλιές σάλτσα verde , σκορπάμε τα ψητά ντοματίνια, τη μοτσαρέλα και τα τρίμματα φέτας.
Αδειάζουμε με προσοχή την πίτσα από το αλευρωμένο ξύλο στο ταψί. Ψήνουμε για 15-20′ να ροδίσει.
Γαρνίρουμε με ολόκληρα φύλλα βασιλικού και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα verde.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ποιος είπε ότι η πίτσα δεν έχει θέση δεν ένα διαιτολόγιο απώλειας βάρους; Φυσικά κι έχει καθώς αν αποφεύγουμε τα αλλαντικά, τα λιπαρά τυριά και τις παχυντικές ζύμες, τότε έχουμε ένα όχι μόνο ολογοθερμιδικό , αλλά κι υγιεινό γεύμα. Μάλιστα διάφορες μελέτες έχουν αναδείξει την ευεργετική για την υγείας μας απλής, ιταλικού τύπου πίτσας, καθώς τα καροτενοειδή της συνταγής (κυρίως από την ντομάτα) βρίσκονται σε υψηλά βιοδιαθέσιμη μορφή, δρώντας ευεργετικά κατά τον επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Συνδυάστε το με μια σαλάτα και θα έχετε μια εξαιρετικά χορταστική πρόταση στο τραπέζι σας. «
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.