Yπέροχη, τραγανή, καραμελωμένη πορκέτα στο φούρνο!  Η ιταλική συνταγή πορκέτα γίνεται με ελάχιστα υλικά αλλά απαιτεί αρκετή ώρα ψήσιμο για να...

Yπέροχη, τραγανή, καραμελωμένη πορκέτα στο φούρνο!  Η ιταλική συνταγή πορκέτα γίνεται με ελάχιστα υλικά αλλά απαιτεί αρκετή ώρα ψήσιμο για να καραμελώσει το χοιρινό. Η αυθεντική ιταλική πορκέτα χρειάζεται χοιρινό, σκόρδο, ελαιόλαδο, βότανα και αλατοπίπερο. 

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 4 ώρες
30

Για την χοιρινή πορκέτα στο φούρνο

  • 1 κομμάτι/ια πανσέτα χωρίς κόκαλο γύρω στα 2½ με 3 κιλά
  • 2-3 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα τους
  • Λίγο θυμάρι
  • Λίγο δεντρολίβανο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Σπάγκο ψησίματος
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Χοιρινή πορκέτα στο φούρνο

    Χρειαζόμαστε ολόκληρο κομμάτι πανσέτα με το δέρμα γύρω στα 2,5 με 3 κιλά.

    Για να δώσουμε μεγαλύτερη επιφάνεια στην πορκέτα ώστε να τυλίξουμε σε ρολό, ακουμπάμε το χοιρινό με το δέρμα στον πάγκο και με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε την επιφάνεια του κρέατος ώστε να μεγαλώσει.

    Αναποδογυρίζουμε το κρέας ώστε να βλέπουμε την πλευρά του δέρματος.

    Χαράζουμε την πλευρά του δέρματος σε ρόμβους και την αναποδογυρίζουμε ώστε να βλέπουμε το εσωτερικό της (κόκκινο κρέας).

    Η πορκέτα είναι έτοιμη για γέμισμα.

    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το χοιρινό.

    Προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε μέσα και έξω.

    Σε όλη την επιφάνεια προσθέτουμε λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο καθώς και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες. 

    Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό την πορκέτα.

    Δένουμε με σπάγκο σε 5-6 σημεία ανά 4 εκ.

    Ακουμπάμε την πορκέτα πάνω σε σχάρα που έχουμε τοποθετήσει από κάτω ένα ταψί.

    Για το ψήσιμο

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC στις αντιστάσεις.

    Βάζουμε στο φούρνο το κρέας και αμέσως χαμηλώνουμε στους 170ºC.

    Ψήνουμε για 3 ώρες.

    Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC για να καραμελώσει εξωτερικά το δέρμα.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά.

    Αφού ψηθεί αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20′, ακουμπώντας μια λαδόκολλα στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί το κρέας.

    Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα.

    Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου, για να φτιάξετε το πιο νόστιμο, καλοψημένο και μαλακό χοιρινό για τα γιορτινά σας τραπέζια.

    Μετά την πορκέτα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή:

    πανσέτα γεμιστή
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται