Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
Βράζουμε για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το φύλλο
Τα ετοιμάζουμε για να στεγνώσουν σωστά.
Ανοίγουμε τη συσκευασία και τα τυλίγουμε σε ρολό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα και τα αφήνουμε απλωτά πάνω στον πάγκο της κουζίνας ώστε να στεγνώσουν περίπου για 15 λεπτά.
Mέχρι να στεγνώσουν τα κομμάτια από τα φύλλα ετοιμάζουμε τα υγρά υλικά.
Για το μίγμα
Καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το πορτοκάλι από τη φλούδα και αφαιρούμε όλη την λευκή μεμβράνη εξωτερικά.
Το αλέθουμε στο μπλέντερ.
Εναλλακτικά αντί του αλεσμένου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 κ.σ. μαρμελάδα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, το χυμό του, τη σόδα και το μπέικιν.
Με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε να ενωθούν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο ενώ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά για να μην δημιουργηθούν κόμποι.
Τέλος προσθέτουμε λίγα λίγα τα στεγνά φύλλα, ανακατεύοντας με δυο πιρούνια ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Είναι πολύ βασικό να ρουφούν την υγρασία, γι’ αυτό τα ρίχνουμε λίγα λίγα.
Αν μπουν πολλά μαζί γίνονται μια κολλημένη μάζα που δεν θα ψηθεί σωστά και δεν θα ρουφήξει σιρόπι.
Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί 25×35.
Ισιώνουμε την επιφάνεια κι αφήνουμε να σταθεί για 5 με 10 λεπτά μέχρι να ζεστάνουμε το φούρνο.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις.
Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε περίπου για 55 λεπτά μέχρι να στεγνώσει να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί.
Μόλις βγει καυτή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Το ρίχνουμε σταδιακά και λίγο λίγο μέχρι να το πιει όλο.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε για να σερβίρουμε.