Μπακλαβάς με καρύδια από την Αργυρώ. Νηστίσιμος μπακλαβάς με καρύδια και λάδι, με σιρόπι για μπακλαβά με μέλι, παραδοσιακός με καρύδι. Δοκιμάστε αυτό τον...

Μπακλαβάς με καρύδια από την Αργυρώ. Νηστίσιμος μπακλαβάς με καρύδια και λάδι, με σιρόπι για μπακλαβά με μέλι, παραδοσιακός με καρύδι. Δοκιμάστε αυτό τον μπακλαβά, είναι συγκλονιστικός!

Ο μπακλαβάς με καρύδια και λάδι από την Αργυρώ, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με καρύδι. Μπορείτε να φτιάξετε τον μπακλαβά μόνο με λάδι ή μισό μισό με λάδι και φυτικό βούτυρο. Παρακάτω θα δούμε πως θα φτιάξουμε το σιρόπι για μπακλαβά με μέλι

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το μπακλαβά

  • 4 συσκ. φύλλα κρούστας (4x450 γρ.)
  • 50 μοσχοκάρφια
  • 1 φλ. φυτικό βούτυρο (φυτίνη)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 κ. καρύδια
  • 5 κ.σ. φρυγανιά
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα/ες γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 750 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1/2 λεμόνι
  • 1/2 φλ. χλιαρό μέλι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Καυτός μπακλαβάς, ζεστό σιρόπι

    Καλό ρόδισμα μπακλαβά

    Για το μπακλαβά με καρύδια

    Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο βαθύ ταψί, το οποίο να χωράει σε μέγεθος τα φύλλα ανοιγμένα. Διαφορετικά, θα πρέπει να μετρήσουμε τις διαστάσεις του ταψιού και να κόψουμε τις άκρες που εξέχουν.

    Ψιλοκόβουμε το καρύδια στο μπλέντερ και το βάζουμε σε μπολ.

    Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης.

    Κρατάμε ένα ρολό έξι φύλλων για το τέλος.

    Βάζουμε σε ένα μπολ το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το λάδι. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μόνο λάδι.

    Σε καλά βουτυρωμένο ταψί, απλώνουμε 6 φύλλα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με το φυτικό βούτυρο και λάδι.

    Φροντίζουμε τα φύλλα να κάθονται το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να εξέχουν και χωρίς να τσαλακώνονται.

    Πασπαλίζουμε με μία στρώση γέμιση, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια.

    Καλύπτουμε με 2 βουτυρωμένα φύλλα και προσθέτουμε μια νέα στρώση γέμιση.

    Συνεχίζουμε τη διαδικασία με 2 βουτυρωμένα φύλλα και μία στρώση γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

    Τέλος, καλύπτουμε με τα 6 πολίτικα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε ραντίζοντάς τα πεταχτά ενδιάμεσα.

    Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.

    Περιχύνουμε τις χαρακιές και την επιφάνεια με το υπόλοιπο βουτυρόλαδο.

    Μπήγουμε ένα γαρύφαλλο μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι.

    Ραντίζουμε την επιφάνεια πεταχτά με λίγο νερό με τα δάχτυλα.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150°C βαθμούς στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

    Πρέπει να ακούγεται το τρίξιμο του μπακλαβά, δείγμα ότι ψήθηκε καλά από κάτω και μέχρι μέσα.

    Είναι πολύ βασικό να ροδίσει καλά.

    Το ετοιμάζουμε το σιρόπι όσο τελειώνει το ψήσιμο.

    Θα σιροπιάσουμε καυτό το μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Έτσι, θα ρουφήξει μέχρι μέσα το σιρόπι και τα φύλλα θα μείνουν κριτσανιστά.

    Διαφήμιση

    Για το σιρόπιασμα

    Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα. Αφήνουμε το μέλι χωριστά.

    Ανακατεύουμε και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε 4 με 5 λεπτά.

    Αφαιρούμε το λεμόνι.

    Όπως βγάζουμε τον μπακλαβά καυτό από το φούρνο, τον περιχύνουμε λίγο λίγο με το ζεστό σιρόπι.

    Θέλουμε να ακούγεται το τσιτσίρισμα του φύλλου, καθώς ρουφάει το σιρόπι.

    Σιροπιάζουμε αργά με σταθερό ρυθμό.

    Αφού τελειώσει το σιρόπι, ζεσταίνουμε το μέλι και το ρίχνουμε στην επιφάνεια.

    Τον αφήνουμε να κρυώσει καλά για μία νύχτα.

    Τον κόβουμε την επόμενη μέρα, όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά.

    Ο τέλειος καλοψημένος και σωστά σιροπιασμένος μπακλαβάς με καρύδια έχει ροδίσει καλά και έχει ρουφήξει καλά όλο του το σιρόπι.

    Ο σωστός ο παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδι όταν τον κόβεις, το ταψί δεν έχει καθόλου σιρόπι μιας και το έχει απορροφήσει όλο.

    Μικρή δόση μπακλαβά

    Αν θέλετε να φτιάξετε μπακλαβά για ρηχό ταψί (20x30x3 εκ.) με ένα πακέτο φύλλο (450γρ) σε μικρό ταψί, θα ακολουθήσετε την εξής δοσολογία:

    Για μικρό ταψί μπακλαβά
    1 συσκευασία φύλλο κρούστας
    180 γρ. λάδι ή μισό μισό με φυτικό βούτυρο

    Για τη γέμιση
    250 γρ. καρύδι αλεσμένο
    2-1/2 κ.σ. φρυγανιά
    2-1/2 κ.σ. ζάχαρη
    1/3 κ.γ. κανέλα
    1 πρέζα γαρύφαλλο
    30 γαρύφαλλα
    Λίγο μέλι για το τελείωμα

    Σιρόπι για μπακλαβά
    300 γρ. ζάχαρη
    250 γρ. νερό
    1/4 λεμονιού
    1 ξυλάκι κανέλας
    2 κ.σ. ζεστό μέλι για το τελείωμα

    Για να κάνουμε πολλές στρώσεις φύλλων στον μπακλαβά ανοίγουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση σύμφωνα με την διάμετρο του μικρού ταψιού.

    Σε αυτή την μικρή δοσολογία για μικρό ταψί μπακλαβά, ακολουθείτε κανονικά την εκτέλεση και τους χρόνους όπως παραπάνω στην συνταγή μπακλαβάς με καρύδια.

    Βγαίνουν 30 μπακλαβαδωτά μικρά κομμάτια μπακλαβά.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×