Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες στο φούρνο είναι από τα πιο ωραία κυριακάτικα φαγητά χωρίς κόπο, πλούσιο σε νοστιμιά και ελαφρύ συγχρόνως. Αν θέλετε τις...

Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες στο φούρνο είναι από τα πιο ωραία κυριακάτικα φαγητά χωρίς κόπο, πλούσιο σε νοστιμιά και ελαφρύ συγχρόνως. Αν θέλετε τις σπαλομπριζόλες ακόμα πιο ζουμερές, ψήστε στην γάστρα. Αντί για λαχανικά μπορείτε να σερβίρετε και με πατάτες ή ρύζι.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 45 λεπτά
371

Για τις μπριζόλες και την σάλτσα

  • 2 1/2 kg μοσχαρίσιες μπριζόλες ενιαίο κομμάτι με κόκκαλο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κλων. δεντρολίβανο
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι μπόλικο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 2 φλ. νερό
  • Για τα λαχανικά σοτέ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 300 γρ. φασολάκια ψιλά
  • 150 γρ. αρακάς
  • 2 καρότα σε μικρά καρέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τις μοσχαρίσιες μπριζόλες

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα η 200ºC στις αντιστάσεις.

    Χτυπάμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι σε γουδί η μπλέντερ. Αλείφουμε το κρέας.

    Το αφήνουμε να σταθεί για 40′ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Το ακουμπάμε με το κόκκαλο στο ταψί και ψήνουμε.

    Έτσι είναι σαν να έχουμε μια έξτρα σχάρα (κόκκαλα μπριζόλας) οπού ακουμπάει το κρέας.

    Ψήνουμε το κρέας για 1 ώρα και 45′ αν το θέλουμε μέτριο και ροζ στο κέντρο.

    Αν το θέλουμε καλοψημένο, το ψήνουμε για 30′ επιπλέον.

    Αν έχουμε θερμόμετρο ψησίματος για μέτριο ψήσιμο, το φέρνουμε στους 62ºC, ενώ για μέτριο προς καλοψημένο στους 68ºC.

    Ένα κρέας συνεχίζει και ψήνεται επιπλέον αφού το βγάλουμε από τον φούρνο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει. Μην τα παραψήνετε γιατί στεγνώνουν και σκληραίνουν. Σε γενικές γραμμές για ψήσιμο M-R που είναι το ιδανικό, για κάθε 1/2 κιλό κρέατος υπολογίστε 20′ ψήσιμο. Αφήνουμε το ψημένο κρέας σκεπασμένο για 30′ να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τα υγρά του που έχουν βγει στην επιφάνεια με την μορφή φυσαλίδων λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει.

    Όσα ζουμιά τρέξουν στην πιατέλα τα ρίχνουμε στη σάλτσα.

    Σερβίρουμε τη μοσχαρίσια μπριζόλα ολόκληρη σε ξύλο κοπής με σοτέ λαχανικά.

    Για τη σάλτσα

    Βάζου στο μάτι της κουζίνας.

    Ρίχνουμε το κρασί.

    Αφήνουμε να μειωθεί στο μισό του όγκου του.

    Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι κι αφήνουμε να βράσει για 10′ σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

    Η σάλτσα πρέπει να είναι λεία, απαλή και μπορούμε να ελέγχουμε την πυκνότητας της με την αυξομείωση του βρασμού.

    Για τα λαχανικά σοτέ

    Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι βαθύ.

    Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2′.

    Προσθέτουμε τα λαχανικά (αν ο αρακάς και τα φασολάκια είναι κατεψυγμένα δεν θέλουν ζεμάτισμα, αν είναι φρέσκα τα βράζουμε για λίγα λεπτά σε νερό και τα στραγγίζουμε).

    Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5-6′ και στο τέλος, προσθέτουμε μυρωδικά της αρεσκείας μας (φρέσκο δυόσμο, άνηθο, σχοινόπρασο).

    Εκτός από λαχανικά σοτε, μπορούμε να συνοδεύσουμε τις μοσχαρίσιες μπριζόλες και με πατάτες βουτύρου.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται