Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΡΙΟΣ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΡΙΟΣ
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το βούτυρο να ζεσταθούν ελαφρά.
- Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσοχή τα υλικά δεν πρέπει να κάψουν απλά να είναι χλιαρά. Η θερμοκρασία των υλικών δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 40ºC.
- Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν σε μαλακή ζύμη.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη.
- Βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε να σταθεί για 1 ώρα, να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια 50 γραμ.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 28×18 εκατ.
- Πλάθουμε σφαιρικά τα ψωμάκια και τα ακουμπάμε με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20-30’ να φουσκώσουν.
- Αλείφουμε με διάλυμα αβγού για να γυαλίσουν ή τα αφήνουμε σκέτα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα στην μεσαία σχάρα για 20’ μέχρι να ροδίσουν.
- Στα τελευταία 2 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί στην επιφάνεια για λιώσει με την ζέστη του φούρνου.
- Απολαύστε τα ζεστά, είναι φανταστικά.
Tips
- Μπορείτε να γεμίσετε κάθε ζύμη με ένα μικρό κομμάτι τυρί ή τρίμματα τυριού και να κλείσετε σε σχήμα σφαιρικό.
- Πάντα να θυμάστε να τσιμπάτε καλά την ένωση από κάτω για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Θέλω να προσέξτε στο ψήσιμο γιατί καμιά φορά ο φούρνος ψήνει από την μια πλευρά πιο γρήγορα και ροδίζουν ανόμοια. Γι’ αυτό στα μισά του ψησίματος να γυρίσετε το ταψί ώστε να ροδίσουν όλα ομοιόμορφα.