Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα αλεύρια, τη μαγιά, τη βύνη και το νερό στον κάδο του μίξερ με γάντζο. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδης.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει. Αν θέλουμε περισσότερες κυψέλες αέρα, κάθε 40 λεπτά τεντώνουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια. Πατάμε κάθε κομμάτι ελαφρά και το κάνουμε πλακέ (16×10 εκ.).
- Διπλώνουμε το μισό πάνω στη ζύμη, πατάμε τις ενώσεις, και μετά διπλώνουμε το υπόλοιπο κομμάτι πάνω. Οι ενώσεις μένουν από κάτω.
- Κυλάμε ελαφρά. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα δύο κομμάτια.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπασμένη, για 25-30 λεπτά.
- Στρώνουμε πετσέτα στο ταψί και αλευρώνουμε ελαφρά. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα (~35 εκ.), με ενώσεις προς τα πάνω.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220°C. Χαράζουμε 3-4 κάθετες διαγώνιες γραμμές σε κάθε ψωμί, βάθους ~1 εκ.
- Τοποθετούμε ένα μικρό ταψάκι στο κάτω μέρος του φούρνου και ρίχνουμε 4-5 παγάκια για ατμό.
- Ψήνουμε 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Αφήνουμε τα ψωμιά σε σχάρα ή πετσέτα για 20 λεπτά για να απορροφήσουν την υγρασία.
Tips
- Το ψωμί είναι έτοιμο όταν, χτυπώντας την κάτω πλευρά του, ακούγεται κούφιος ήχος.









