Σπιτικό ψωμί πατάτας. Μαλακό ψωμί με πατάτες και απλά υλικά, έχει λεπτή κόρα και μαλακή ψίχα, κυψελωτή κι αφράτη. Eίναι ιδανικό για τοστ, σάντουιτς και για...

Σπιτικό ψωμί πατάτας. Μαλακό ψωμί με πατάτες και απλά υλικά, έχει λεπτή κόρα και μαλακή ψίχα, κυψελωτή κι αφράτη. Eίναι ιδανικό για τοστ, σάντουιτς και για βουτιές σε σαλάτα με ντομάτα φέτα και ελαιόλαδο.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
5

Υλικά

  • Μερίδες 2 τμχ

Για το πατατόψωμο

  • 250 γρ. βρασμένη πατάτα
  • 400 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φάκελο μαγιά ξηρή
  • 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • Για το τελείωμα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο έξτρα αλεύρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τις πατάτες

    Για το πατατόψωμο χρειαζόμαστε βρασμένη ή ψητή πατάτα πολτοποιημένη σε πουρέ.

    Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μικρά καρέ για το πατατόψωμο.

    Βράζουμε τις πατάτες από την ώρα που θα βράσει το νερό για 13 με 15 λεπτά να μαλώσουν αλλά όχι να λιώσουν.

    Τις στραγγίζουμε καλά και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και τις ανακατεύουμε να στεγνώσουν τελείως.

    Έπειτα τις πολτοποιούμε με το σύρμα ή με το εργαλείο πουρέ (όχι μπλέντερ).

    Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.

    Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά.

    Μόλις αρχίσει στα πλαϊνά να παίρνει βράση το γάλα και πριν φουσκώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την πολτοποιημένη πατάτα.

    Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.

    Για το πατατόψωμο

    Βάζουμε το υγρό μείγμα πατάτας στον κάδο του μίξερ.

    Προσθέτουμε 250 γρ. από το συνολικό αλεύρι και την μαγιά και με τον γάντζο ζυμώματος αναδεύουμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 3 με 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί πλήρως η πατάτα στην υγρή ζύμη.

    Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 6 με 8 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Η ζύμη θα είναι αραιή και κολλώδης.

    Σε λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα για να την μεταφέρουμε από τον κάδο του μίξερ στο λαδωμένο μπολ.

    Για το φούσκωμα

    Λαδώνουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και κλείνουμε πολύ καλά το μπολ με μεμβράνη.

    Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο για περίπου 2 με 2,5 ώρες να διπλασιαστεί.

    Αφού φουσκώσει η ζύμη πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει.

    Σε αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε τη ζύμη και με λίγο αλεύρι στα χέρια ζυμώνουμε ελαφρά για λίγα λεπτά.

    Χωρίζουμε τη ζύμη για το πατατόψωμο στα δυο.

    Έχουμε λαδώσει δυο μικρές μακρόστενες φόρμες για ψωμί – κέικ.

    Βάζουμε τη ζύμη στις δυο λαδωμένες φόρμες και πιέζουμε με τα χέρια την επιφάνειά τους.

    Λαδώνουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια με πινέλο.

    Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και αφήνουμε τα ψωμιά πατάτας να φουσκώσουν και πάλι σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.

    Για το ψήσιμο

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

    Ψήνουμε το πατατόψωμο  για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.

    Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε 5 με 10 λεπτά να σταθούν.

    Μετά, με μαχαίρι ξεκολλάμε γύρω γύρω το ψωμί πατάτας από τη φόρμα και ξεφορμάρουμε.

    Μυστικά για το πατατόψωμο

    Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κόκκινη γλυκοπατάτα για το πατατόψωμο. Να παραλείψεις τη ζάχαρη σε αυτή την περίπτωση. Το ψωμί πατάτας θα βγει πορτοκαλί χρώμα. Αντίστοιχα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μωβ πατάτα για να κάνεις μωβ ψωμί.

    Για να σιγουρευτείς ότι η ζύμη είναι έτοιμη αφού περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος φουσκώματος, βυθίζεις το δάχτυλο στη ζύμη. Αν η τρύπα μένει στη ζύμη και δεν κλείνει, τότε έχει φουσκώσει σωστά. Αν η ζύμη έχει επαναφορά και κλείνει το βαθούλωμα σημαίνει ότι πρέπει να την αφήσεις κι άλλο να ξεκουραστεί. Ο χρόνος φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.

    Μπορείς να αντικαταστήσεις ποσότητα γάλακτος με λίγο από το νερό που βράσαμε τις πατάτες. Δηλαδή να βάλεις 300 γρ. γάλα και 150 γραµ. νερό από βρασμένες πατάτες.

    Μπορείς να καταψύξεις το ψημένο πατατόψωμο αφού κρυώσει τελείως. Τύλιξέ το σε μεμβράνη τροφίμων και αποθήκευσέ το στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες. Θα το βγάλεις από την κατάψυξη και θα το αποψύξεις τυλιγμένο στη συντήρηση του ψυγείου για 1 νύχτα.

    Μπορείς να το φτιάξεις και με σκληρό αλεύρι για ψωμί.

    Είναι δύσκολο να ζυμωθεί στο χέρι γιατί η ζύμη κολλάει στα χέρια. Μην βάλετε περισσότερο αλεύρι γιατί δεν θα βγει αφράτο αλλά πολύ σφιχτό και συμπαγές.

    Αν δεν έχεις δυο μικρές φόρμες για ψωμί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ταψάκι. Να στρώσεις αντικολλητικό χαρτί στη βάση του πριν βάλεις τη ζύμη μέσα στο ταψί.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται