Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Φόρμα
Υλικά
Εκτέλεση
- Πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη ξερή η φρέσκια και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το 1/3 φλ. νερό.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια της δείγμα ότι ξύπνησε και είναι ενεργή.
- Κρατάμε χωριστά το 1 φλ. αλεύρι στην άκρη, το όποιο θα προσθέσουμε στο τέλος της ζύμης.
Η ΖΥΜΗ
- Μέσα στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα υπόλοιπα 4 φλ αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το χλιαρό νερό και το μαλακό βούτυρο.
- Με τον γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για 2 λεπτά στην αργή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
- Δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Λίγο λίγο, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το ένα φλιτζάνι αλεύρι που κρατήσαμε στην αρχή.
- Μην το βάλετε όλο με μιας γιατί ίσως να μην το χρειάζεται όλο.
- Πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη κι ελαστική χωρίς να κολλάει στα χέρια
- Όταν είναι έτοιμη και έχει μαζευτεί όλη σε μια εύπλαστη μπάλα γύρω από τον γάντζο σταματάμε το μίξερ.
- Την μαζεύουμε με τα χέρια και την τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, μαζεύοντας τις ενώσεις από κάτω.
- Την σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε θερμοκρασία δωματίου 23 με 25°C για περίπου 1 ώρα 30 λεπτά.
- Αφού φουσκώσει είναι ώρα για το ξεφούσκωμα της.
- Την βγάζουμε πάνω στον πάγκο και την πιέζουμε με τα χέρια ώστε να απεγκλωβίσουμε τυχόν φυσαλίδες αέρα που δημιουργήθηκαν με το φούσκωμα της.
- Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα 23 εκ. μακρόστενη και βαθιά.
- Τη λαδώνουμε ελαφρά.
ΠΛΑΘΟΥΜΕ
- Με τις ενώσεις από κάτω, την τοποθετούμε στη λαδωμένη φόρμα.
- Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε στο σβηστό φούρνο μακριά από αέρα.
- Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου κι αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 45 λεπτά.
ΨΗΣΙΜΟ
- Θα ψήσουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου.
- Την αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο.
- Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί το βγάζουμε στον πάγκο και αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά χωρίς να το πειράξουμε.
- Μετά, με προσοχή το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε να σταθεί πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει τελείως.