• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
120

Υλικά

  • Μερίδες 1 φρατζ.
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (ή 1 κύβο φρ. μαγιά)
  • 1/3 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μαλακό βούτυρο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 5 φλ. αλεύρι για όλες χρήσεις
  • 1⅓ φλ. χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά.

    Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη  ξερή η φρέσκια και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το 1/3 φλ. νερό.

    Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια της  δείγμα ότι ξύπνησε και είναι ενεργή.

    Κρατάμε χωριστά το 1 φλ. αλεύρι στην άκρη, το όποιο θα προσθέσουμε στο τέλος της ζύμης.

    Η ζύμη

    Μέσα στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα υπόλοιπα 4 φλ αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.

    Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το χλιαρό νερό και το μαλακό βούτυρο.

    Με τον γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για 2 λεπτά στην αργή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.

    Δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

    Λίγο λίγο, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το ένα φλιτζάνι αλεύρι που κρατήσαμε στην αρχή.

    Μην το βάλετε όλο με μιας γιατί ίσως  να μην το χρειάζεται όλο.

    Πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη κι ελαστική χωρίς να κολλάει στα χέρια

    Όταν είναι έτοιμη και έχει μαζευτεί όλη σε μια εύπλαστη μπάλα  γύρω από τον γάντζο σταματάμε το μίξερ.

    Την μαζεύουμε  με τα χέρια και την τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, μαζεύοντας τις ενώσεις από κάτω.

    Την σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε θερμοκρασία δωματίου 23 με 25°C για περίπου 1 ώρα 30 λεπτά.

    Αφού φουσκώσει  είναι ώρα για το ξεφούσκωμα της.

    Την βγάζουμε πάνω στον πάγκο και την πιέζουμε με τα χέρια ώστε να απεγκλωβίσουμε τυχόν φυσαλίδες αέρα που δημιουργήθηκαν με το φούσκωμα της.

    Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα 23 εκ. μακρόστενη και βαθιά.

    Τη λαδώνουμε ελαφρά.

    Πλάθουμε

    Με τις ενώσεις από κάτω, την τοποθετούμε  στη λαδωμένη φόρμα.

    Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε στο σβηστό φούρνο μακριά από αέρα.

    Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου κι αφήνουμε  να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 45 λεπτά.

    Ψήσιμο-χρόνος

    Θα ψήσουμε  σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C,  στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου.

    Την αλείφουμε  με το λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο.

    Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.

    Μόλις ψηθεί το βγάζουμε στον πάγκο και αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

    Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά χωρίς να το πειράξουμε.

    Μετά, με προσοχή το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε να σταθεί πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει τελείως.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται