"
Ραφιόλια Πάρου. Η πιο ωραία παραδοσιακή συνταγή του νησιού μου. Φτιάξτε τα, ή αν βρεθείτε στο νησί, δοκιμάστε τα! Είναι τέλεια!

Ραφιόλια Πάρου. Η πιο ωραία παραδοσιακή συνταγή του νησιού μου. Φτιάξτε τα, ή αν βρεθείτε στο νησί, δοκιμάστε τα! Είναι τέλεια!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 14 λεπτά
  • αναμονή 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες /Κομμάτια 24

Για τη γέμιση

  • 1 κ. γλυκιά μυζήθρα
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 πρέζα/ες μαστίχα κοπανισμένη (2 δάκρυα μαστίχα)
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 2 κ.σ. γεμάτες φρυγανιά τριμμένη
  • 3 αυγά

Για το γαρνίρισμα

  • Κανέλα
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο χλιαρό

Για το φύλλο

  • 1/2 κ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/4 φλ. σούμα (τοπικό τσίπουρο)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο απαλό
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • Αλεύρι έξτρα (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζύμη λεία και εύπλαστη

    Δεν τηγανίζουμε τα ραφιόλια για πολύ ώρα.

    Για τη γέμιση

    Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη φρέσκια μυζήθρα, το μέλι, την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά και τα αυγά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά, μέχρι να ενωθούν.

    Διαφήμιση

    Για το φύλλο

    Βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπολ.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο χωριάτικο φύλλο.

    Τα ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να είναι λεία απαλή κι εύπλαστη.

    Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στον πάγκο.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.

    Σε αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτά φύλλα.

    Με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο, ή με κουπ πατ 6-7 εκατ., κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, με ροδάκι ζύμης.

    Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με μια κουταλιά της σούπας γέμιση.

    Βρέχουμε απαλά με το δάχτυλο το φύλλο περιμετρικά.

    Διπλώνουμε  και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας το καλά με ένα πιρούνι.

    Όμοια φτιάχνουμε όλα τα Παριανά ραφιόλια.

    Διαφήμιση

    Για το τηγάνισμα

    Όταν ετοιμάσουμε όλα τα ραφιόλια, τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

    Περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

    Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.

    Εναλλακτικά, αντί για τηγάνισμα, μπορούμε να λαδώσουμε τα ραφιόλια με πινέλο και να τα αραδιάσουμε σε μία λαμαρίνα.

    Τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στους 180°C στον αέρα, να ροδίσουν και να γίνει τραγανό το φύλλο.

    Αφού κρυώσουν, τα ραντίζουμε με το μέλι.

    Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και αναστενάζουμε όλοι μαζί παρέα, γιατί ένα ραφιόλι ποτέ δεν είναι αρκετό.

    Τα ραφιόλια μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη ωμά και καλά σκεπασμένα, για πολλούς μήνες.

    Τα αφήνετε 15 λεπτά στον πάγκο και μετά κανονικά τα τηγανίζετε και τα μελώνετε.

    Ποια παριανή συνταγή θα δοκιμάζατε;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Ταξίδια με την Αργυρώ
    Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×