Τα ρεβύθια και οι φακές με μελιτζάνες είναι ένα θρεπτικό φαγητό και πολύ νόστιμο. Ο συνδυασμός τους είναι απολαυστικός και πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη...

Τα ρεβύθια και οι φακές με μελιτζάνες είναι ένα θρεπτικό φαγητό και πολύ νόστιμο. Ο συνδυασμός τους είναι απολαυστικός και πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή οπωσδήποτε!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
129

Για τα ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες

  • 1½ φλ. φακές ψιλές
  • 2 φλ. ρεβύθια βρασμένα
  • 1 μεγάλη λευκή μελιτζάνα
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2-3 σκελ. σκόρδο σπασμένες
  • 1 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτές
  • Αποξηραμένη πιπεριά τσίλι ή φρέσκες καυτερές πιπεριές
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βράζουμε τις φακές σε νερό για 15 λεπτά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

    Για τα λαχανικά

    Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις μελιτζάνες.

    Τις βάζουμε σε μπολ με νερό για λίγη ώρα. Τις στύβουμε πολύ καλά.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι.

    Σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 3-4’

    Τις βγάζουμε σε σκεύος.

    Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4’ να γίνει διάφανο προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον πελτέ.

    Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1’

    Προσθέτουμε τις ντομάτες αλάτι πιπέρι και τα μυρωδικά.

    Αποσύρουμε.

    Στη γάστρα

    Βάζουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες, από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές και τα μισά ρεβύθια.

    Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές και ρεβύθια.

    Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.

    Προσθέτουμε 1 φλ. ζεστό νερό.

    Ψήσιμο - Χρόνος

    Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40’ να μελώσει.

    Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα.

    Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Γίνεται σαν λαδερό φαγητό.

    Δείτε παρακάτω πώς θα φτιάξετε όσπρια αλλιώς.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Όσπρια συνταγές-
    Μυστικά για: Όσπρια συνταγές-
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται