Τα ρεβύθια και οι φακές με μελιτζάνες είναι ένα θρεπτικό φαγητό και πολύ νόστιμο. Ο συνδυασμός τους είναι απολαυστικός και πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη...

Τα ρεβύθια και οι φακές με μελιτζάνες είναι ένα θρεπτικό φαγητό και πολύ νόστιμο. Ο συνδυασμός τους είναι απολαυστικός και πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή οπωσδήποτε!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
29

Για τα ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες στη γάστρα

  • 1½ φλ. φακές ψιλές
  • 2 φλ. ρεβύθια βρασμένα
  • 1 μεγάλη λευκή μελιτζάνα
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2-3 σκελ. σκόρδο σπασμένες
  • 1 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτές
  • Αποξηραμένη πιπεριά τσίλι ή φρέσκες καυτερές πιπεριές
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 κ.σ. σιρόπι ρόδι (ή κρέμα βαλσαμικό)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα ρεβύθια και τις φακές

    Είναι ήδη έτοιμα, βρασμένα τα ρεβύθια.

    Βράζουμε τις φακές σε νερό για 15 λεπτά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

    Για τα λαχανικά

    Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες.

    Τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

    Για το στήσιμο

    Σε μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.

    Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες, από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές και τα μισά ρεβύθια.

    Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές και ρεβύθια.

    Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με σιρόπι ρόδι ή μπαλσάμικο ή πετιμέζι.

    Για το ψήσιμο

    Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

    Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα.

    Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.

    Εναλλακτικά, σιγομαγειρεύεται σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα καλά σκεπασμένη, μέχρι να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Γίνεται σαν λαδερό φαγητό.

    Αυτή η συνταγή είναι ιδανική αν σας έχουν περισσέψει μαγειρεμένα ρεβύθια. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αφού τα στραγγίσουμε από τη σάλτσα τους. Διαφορετικά, μουλιάζουμε τα ρεβύθια και μετά τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται