Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Ένα γεύμα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε είναι μερικές από τις διατροφικές αξίες του. Μάλιστα, ο συνδυασμός ρεβιθιών με το ψωμί και τα καρύδια αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και δίνει πολύτιμα αντιοξειδωτικά, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Τέλος, συνιστά εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρεβιοτικών, συνδράμοντας στην καλή υγεία του εντέρου. Μειώστε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ακολουθώντας την επιλογή του ψησίματος!
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
Εκτέλεση
- Θα χρησιμοποιήσουμε ρεβύθια που περίσσεψαν. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με πιρούνι ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι –ξερό και φρέσκα–, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ψωμί, το καρύδι, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά τα υλικά μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με ομοιόμορφο χρώμα.
- Η ζύμη πρέπει να πλάθεται σε μπιφτέκι, γι’ αυτό αν μας φανεί αρκετά αραιή, προσθέτουμε λίγη τριμμένη ψίχα ψωμιού, ή λίγο αλεύρι, ή νιφάδες βρόμης, φρυγανιά κ.λπ.
- Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να κρυώσει ώστε να πλάθεται πιο εύκολα.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε ρεβιθομπιφτέκια. Επειδή κολλάνε λίγο εξωτερικά, θα κάνουμε πιο εύκολα αυτήν τη δουλειά με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνειά του. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Εναλλακτικά, τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στο φούρνο, στους 200°C, για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το λιώνουμε σε ένα μπολ με το πιρούνι.
- Προσθέτουμε ψιλοκομμένη ντομάτα και λίγο χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Tips
- Οι ρεβιθοκεφτέδες σερβίρονται άνετα και κρύοι, ως ένα υγιεινό σνακ, και είναι μια αγαπημένη συνταγή που φτιάχνουμε στην Πάρο όλο τον χρόνο.
- Είναι επίσης ιδανικοί για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο. Τους βάζουμε σε φαγητοδοχείο και τους συνοδεύουμε με ντοματίνια, αγγουράκι ή καρδιές μαρουλιού για ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.