Εύκολοι ρεβυθοκεφτέδες με βρασμένα ρεβύθια, νηστίσιμοι και πεντανόστιμοι! Είτε τους κάνετε στο τηγάνι, είτε στο φούρνο, οι ρεβυθoκεφτέδες είναι το...

Εύκολοι ρεβυθοκεφτέδες με βρασμένα ρεβύθια, νηστίσιμοι και πεντανόστιμοι! Είτε τους κάνετε στο τηγάνι, είτε στο φούρνο, οι ρεβυθoκεφτέδες είναι το καλύτερο ορεκτικό για κάθε στιγμή.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
1655

Για τους ρεβυθοκεφτέδες

  • 2 ½ φλ. ρεβύθια βρασμένα/μαγειρεμένα (κατσαρόλας ή φούρνου)
  • 2 φλ. τρίμματα ψωμιού
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 φρ. κρεμμυδάκια τρυφερά ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
  • 1/2 ματσ. δυόσμο
  • 1 φλ. τριμμένη καρυδόψιχα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι για πανάρισμα
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Λεμόνι για το σερβίρισμα

Για τη σως

  • 2-3 ώριμα αβοκάντο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • Λίγο χυμό λεμονιού
  • Λίγο αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 538 Θερμίδες
    (kcal)
  • 33.7 30% Λιπαρά
    (γρ.)
  • 47.4 50% Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 17.7 20% Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Για να γίνουν οι ρεβυθοκεφτέδες σας πετυχημένοι, πρέπει τα ρεβύθια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι βρασμένα ή μαγειρεμένα προηγουμένως, είτε σαν σούπα, είτε στο φούρνο.

Στραγγίζουμε πολύ καλά τα μαγειρεμένα ρεβύθια και τα λιώνουμε με πιρούνι ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ομοιόμορφο χρώμα.

Η ζύμη πρέπει να πλάθεται σε κεφτέ, γι’ αυτό αν είναι αρκετά αραιή προσθέτουμε λίγη τριμμένη ψίχα ψωμιού, είτε λίγο αλεύρι είτε νιφάδες βρώμης, φρυγανιά κλπ.

Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο και πλάθεται καλύτερα, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μεγάλους πλακέ κεφτέδες.

Τους αλευρώνουμε ελαφρά (κολλάνε λίγο εξωτερικά) και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

Εάν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, αφού πλάσετε τους ρεβυθοκεφτέδες, βάλτε τους σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τους στους 200 βαθμούς C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Για τη σως

Κρατάμε λίγα από τα βότανα και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, τα οποία βάζουμε σε ένα μπολ.

Λιώνουμε μέσα στο μπολ το ώριμο αβοκάντο με πιρούνι, προσθέτουμε τη ντομάτα και λίγο χυμό λεμονιού.

Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε.

Βουτάμε τους ρεβυθοκεφτέδες σε αυτήν τη σως.

Για να μαθαίνεις

Οι ρεβυθοκεφτέδες σερβίρονται και κρύοι, σαν υγιεινό σνακ και είναι μία συνταγή που φτιάχνουμε όλοι στην Πάρο όχι μόνο στην περίοδο της νηστείας αλλά όλο τον χρόνο. Επίσης, είναι καταπληκτικό πιάτο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Στην Πάρο τα ρεβύθια στο φούρνο είναι παραδοσιακή συνταγή που σερβίρεται πάντα τις Κυριακές σε όλα τα σπίτια.

Η προσθήκη του καρυδιού έγινε από εμένα (παραδοσιακά δεν μπαίνει) και δίνει υφή σαν και αυτή του κρέατος.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ένα γεύμα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε είναι μερικές από τις διατροφικές αξίες του. Μάλιστα, ο συνδυασμός ρεβιθιών με το ψωμί και τα καρύδια αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και δίνει πολύτιμα αντιοξειδωτικά, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Τέλος, συνιστά εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρεβιοτικών, συνδράμοντας στην καλή υγεία του εντέρου. Μειώστε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ακολουθώντας την επιλογή του ψησίματος!

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται