Εκτέλεση
Για να γίνουν οι ρεβυθοκεφτέδες σας πετυχημένοι, πρέπει τα ρεβύθια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι βρασμένα ή μαγειρεμένα προηγουμένως, είτε σαν σούπα, είτε στο φούρνο.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τα μαγειρεμένα ρεβύθια και τα λιώνουμε με πιρούνι ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ομοιόμορφο χρώμα.
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο και πλάθεται καλύτερα, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μεγάλους πλακέ κεφτέδες.
Τους αλευρώνουμε ελαφρά (κολλάνε λίγο εξωτερικά) και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
Εάν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, αφού πλάσετε τους ρεβυθοκεφτέδες, βάλτε τους σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τους στους 200 βαθμούς C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σως
Κρατάμε λίγα από τα βότανα και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, τα οποία βάζουμε σε ένα μπολ.
Λιώνουμε μέσα στο μπολ το ώριμο αβοκάντο με πιρούνι, προσθέτουμε τη ντομάτα και λίγο χυμό λεμονιού.
Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε.
Βουτάμε τους ρεβυθοκεφτέδες σε αυτήν τη σως.
Για να μαθαίνεις
Οι ρεβυθοκεφτέδες σερβίρονται και κρύοι, σαν υγιεινό σνακ και είναι μία συνταγή που φτιάχνουμε όλοι στην Πάρο όχι μόνο στην περίοδο της νηστείας αλλά όλο τον χρόνο. Επίσης, είναι καταπληκτικό πιάτο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Στην Πάρο τα ρεβύθια στο φούρνο είναι παραδοσιακή συνταγή που σερβίρεται πάντα τις Κυριακές σε όλα τα σπίτια.
Η προσθήκη του καρυδιού έγινε από εμένα (παραδοσιακά δεν μπαίνει) και δίνει υφή σαν και αυτή του κρέατος.