Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη ρεβυθάδα, τα ρεβύθια στο φούρνο δηλαδή, από την προηγούμενη μέρα, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβύθια με λίγη σόδα μαγειρικής. Αν γνωρίζετε την ποιότητα των ρεβυθιών ότι είναι δηλαδή βραστερά, μπορείτε να παραλείψετε τη σόδα.
Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των ρεβυθιών). Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Θα φουσκώσουν και θα γίνουν διπλάσια σε όγκο.
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβίθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα ολόκληρα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κομμένα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις κομμένες ντομάτες.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Σφραγίζουμε τη γάστρα προαιρετικά. Φτιάχνουμε μία ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3 ½-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το σκούρο χρώμα, η υφή και το χείλωμα των ρεβυθιών.
Μεγάλο μυστικό για τη ρεβυθάδα
Εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, θα ανοίξετε χώρο στη θράκα και θα χώσετε μέσα το πήλινο σκεύος ή την γάστρα σας. Θα «χτίσετε» (θα ντύσετε γύρω γύρω με τη θράκα) το πήλινο και θα αφήσετε το φαγητό όλη τη νύχτα να σιγοψήνεται και να μελώσει. Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση του. Τα ρεβίθια θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιουν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους. Ίσως η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για τα ρεβύθια.
Τα μυστικά για τα ρεβύθια στο φούρνο
•Αν τα ρεβύθια είναι τσεκαρισμένα από προηγούμενο μαγείρεμα ότι είναι βραστερά, η σόδα είναι περιττή.
•Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι χοντρή γάστρα ή πήλινο σκεύος. Απαραίτητα πρέπει να σκεπάζει καλά για να μην εξατμίζονται τα υγρά στο ψήσιμο.
•Η ρεβυθάδα δεν χρειάζεται πολλά νερά. Βράζει και ψήνεται μέσα στα λίγα υγρά της και στα υγρά που κατεβάζουν τα λαχανικά.
•Μην παραλείψετε τα σκόρδα. Η γλύκα της ρεβυθάδας προέρχεται από το κρεμμύδι και το σκόρδο που στο τέλος γίνονται κρέμα.
•Αν θέλετε αντί για σόδα στο μούλιασμα βάλτε 1 κ.σ χοντρό αλάτι.
•Αν τα ρεβύθια είναι βραστερά δεν χρειάζεται τίποτα από τα δυο.
•Το μπόλικο ελαιόλαδο είναι αυτό που κάνει την διαφορά στην ρεβυθαδα.
•Μπορείτε να τα σερβίρετε μα λίγο λεμόνι και απαραιτήτως με ελιές και ταραμοσαλάτα και φρέσκο ψωμί.
•Με τα ρεβύθια που περισσεύουν, φτιάχνω παριανούς ρεβυθοκεφτέδες, χούμους και μοναδικό ρεβυθόρυζο.
•Τα ρεβύθια μαγειρεύονται σκέτα όπως η μοναδική ρεβυθάδα Σίφνου και η ρεβυθάδα Πάρου αλλά μαγειρεύονται επίσης με κρέας, κυρίως στα δωδεκάνησα ή με ψάρι.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Μοναδικό πιάτο, υψηλής θρεπτικής αξίας. Πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε είναι μερικές από τις διατροφικές αξίες του. Μάλιστα, ο συνδυασμός ρεβιθιών με το ψωμί αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και δίνει πολύτιμα αντιοξειδωτικά, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Τέλος, συνιστά εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρεβιοτικών, συνδράμοντας στην καλή υγεία του εντέρου. Προσθέστε ένα ισοδύναμο πρωτεΐνης με ένα κομμάτι τυρί ή 3-4 σαρδέλες και θα έχετε ένα γεύμα ιδανικό και για τη δίαιτα σας»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Μάθετε όλα τα μυστικά μου για τέλεια όσπρια εδώ, και δείτε οπωσδήποτε εδώ άλλο ένα μυστικό που θα σας λύσει τα χέρια!