Για τα ρεβύθια
Πρέπει να μουλιάσουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό μέσα σε ένα μπολ από την προηγούμενη ημέρα.
Θα φουσκώσουν και αφού τα στραγγίσουμε θα είναι έτοιμα για την σούπα.
Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα βράζουμε στην κατσαρόλα σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά αν θέλουμε στο τέλος να χυλώσουν μέσα στη σούπα αλλά να μη λιώσουν. Ο δυνατός βρασμός τα διαλύει.
Όταν βράσουν τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους.
Για τη σούπα
Όσο βράζουν τα ρεβύθια, ζεσταίνουμε το 1/2 από το συνολικό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το σπασμένο σκόρδο για 1′. Το αφαιρούμε.
Μέσα στο καυτό ελαιόλαδο προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο και τα αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα για 2-3΄.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα ρεβύθια και νερό των ρεβυθιών να καλύπτει τα υλικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 20΄.
Παίρνουμε 1 /2 φλ. ρεβύθια με σούπα και τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Ρίχνουμε τον πολτό ρεβυθιού στη σούπα.
Η σούπα θα πάρει μια δυο βράσεις και θα προσθέσουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λεμόνι και θα ελέγξουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός της σούπας θα ρίξουμε μέσα τα μικρά κοφτά μακαρονάκια και θα ανακατέψουμε.
Θα αφήσουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει το κοφτό μακαρόνι.
Η σούπα χρειάζεται αρκετό νερό για να βράσει το ζυμαρικό. Μην διστάσετε να προσθέσετε αν βλέπετε ότι στεγνώνει.
Σερβίρουμε την πηχτή σούπα σε βαθιά πιάτα.
Μυστικά
Ο χρόνος βρασμού των ρεβιθιών ποικίλει ανάλογα την ποιότητα του ρεβιθιού.
Μπορείτε να τα μουλιάσετε και αφού φουσκώσουν και πάρουν υγρασία τα στραγγίζετε καλά και τα βράζετε να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε καλά και σε αυτή τη φάση μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη ώστε ανά πάσα στιγμή μέσα σε 20′ να φτιάξετε οποίο φαγητό θέλετε.
Εναλλακτικά μπορείτε αφού τα μουλιάσετε και μαλακώσουν, να τα στραγγίσετε και να τα αποθηκεύσετε ωμά και μουλιασμένα, σε σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη σας. Μετά κατευθείαν από την κατάψυξη μπορείτε να τα βάλετε στην κατσαρόλα να βράσουν κάποια ημέρα που δεν έχετε χρόνο για μούλιασμα ρεβιθιών.
Μη τα βράζετε σε δυνατή φωτιά γιατί ξεφλουδίζουν και διαλύονται με αποτέλεσμα να λιώσουν στο τέλος. Ο ήπιος βρασμός θα τα μαλακώσει χωρίς να τα λιώσει.
Πάντα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια όταν βράζουμε ρεβύθια.
Αν αγαπάτε το δεντρολίβανο ταιριάζει πολύ με αυτή τη συνταγή.
Κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού είναι ιδανικά για να αρωματίσουν τη σούπα σε περίπτωση που δεν βάλετε δεντρολίβανο.
Το μπόλικο κρεμμύδι με το ψιλοκομμένο πράσο χυλώνει τη σούπα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μανέστρα, κοχυλάκι ή χυλοπιτάκι, τραχανά ή οποίο μικρό ζυμαρικό θέλουμε. Σε μερικές περιοχές στο Αιγαίο βάζουν μέσα και 1 πατάτα κομμένη σε κομμάτια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήστε πελτέ ντομάτας αντί για ψιλοκομμένες ντομάτες.