Κοκκινιστά ρεβύθια στη χύτρα.  Σέρβιρε τα ρεβύθια κοκκινιστά σούπα με λίγη μελιτζάνα και η γεύση απογειώνεται!

Κοκκινιστά ρεβύθια στη χύτρα.  Σέρβιρε τα ρεβύθια κοκκινιστά σούπα με λίγη μελιτζάνα και η γεύση απογειώνεται!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
266

Για τα ρεβύθια στη χύτρα

  • 500 γρ. ρεβύθια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια (μεγάλα)
  • 1 καρότο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 ντομάτες (ώριμες)
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ
  • 1 δαφνοφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο (για το τελείωμα)
  • Για το σερβίρισμα
  • Τηγανισμένη μελιτζάνα σε μικρά καρέ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 340 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Τα ρεβύθια κοκκινιστά είναι ένα παραδοσιακό φαγητό του Νοτίου Αιγαίου που ακόμα και σήμερα γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Αυτή η συνταγή με τα ρεβύθια στη χυτρα μειώνει το χρόνο μαγειρέματος σημαντικά. Τα ρεβύθια σούπα λοιπόν με ντομάτα, αλλά μαγειρεμένα στη χύτρα είναι είναι γρήγορο, εύκολο οικονομικό φαγητό.

Για τα ρεβυθια στη χυτρα

πρέπει να μουλιάσουμε τα ρεβύθια όπως τα περισσότερα όσπρια .

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ και τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό.

Τα αφήνουμε να φουσκώνουν όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο σουρωτήρι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σπάμε το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το καρότο σε καρέ.

Τρίβουμε τις ντομάτες για τα ρεβύθια κοκκινιστά.

Βάζουμε την χύτρα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το σκόρδο σπασμένο και το καρότο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να γυαλίσει το κρεμμύδι

Βάζουμε τα ρεβύθια μέσα στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύουμε τα υλικά για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά περίπου 1-1/2 λίτρο ζεστό νερό.

Σκεπάζουμε την χύτρα και σφραγίζουμε με τη βαλβίδα.

Αφήνουμε να πάρουν βράση τα ρεβύθια στη χύτρα σε δυνατή φωτιά.

Από την ώρα που θα σφυρίξει η χύτρα χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια φωτιά και βράζουμε τα ρεβύθια για 30 λεπτά να μαλακώσουν.

Κατεβάζουμε τη χύτρα από την εστία.

Αποσυμπιέζουμε την βαλβίδα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Βάζουμε την χύτρα χωρίς καπάκι σε δυνατή φωτιά να πάρουν βράση τα ρεβύθια στη χύτρα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να χυλώσουν τα ρεβύθια σούπα και να γίνει κρέμα η σούπα.

Τα ρεβύθια στη χύτρα με ντομάτα τα σερβίρουμε συνήθως με τηγανητή μελιτζάνα αλλά μέχρι εδώ είναι έτοιμα ρεβύθια σούπα κοκκινιστά στη χύτρα.

Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα με ελιές η με αλίπαστα.

 

Για τις μελιτζάνες

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα, τις κόβουμε σε μικρά καρέ και τις σοτάρουμε με ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο για 5 με 6 λεπτά να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες μέσα στα σχεδόν έτοιμα ρεβύθια σούπα με την κόκκινη σάλτσα και βράζουμε περίπου για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει και να πυκνώσει η σάλτσα του φαγητού.

Τα ρεβύθια κοκκινιστά σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου το κατακαλόκαιρο και συνοδεύονται τέλεια με ελιές και φρέσκο ψωμί.

 

Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κ. Μαρουσώ Παραδείση από την Πάτμο και την ευχαριστούμε πολύ.

Δείτε όλες τις συνταγές που προβλήθηκαν στην εκπομπή «Οι Μαμάδες του Αιγαίου» εδώ.

Και αν θέλετε περισσότερες νόστιμες παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές θα τις βρείτε εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτείνης προερχόμενης από το φυτικό βασίλειο κι αν συνοδέψετε το γεύμα σας είτε με λίγο ρύζι ή μια φέτα ψωμί τότε η ποιότητα της πρωτεΐνης πλησιάζει αυτή του κρέατος. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και C, E, καροτενοειδή με υψηλή βιοδιαθεσινότητα, σίδηρος, μαγνήσιο και ασβέστιο είναι οι βασικοί θρεπτικοί πυλώνες αυτής της συνταγής. Η μελιτζάνα επιπρόσθετα, είναι πολύ καλή πηγή φολικού οξέος και πολλών αντιοξειδωτικών ,προεξαρχόντως της νασουνίνης, στην οποία οφείλει το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα της. Ιδανικό, ισορροπημένο σε μακροστοιχεία πιάτο, πρότυπο μεσογειακής ελληνικής κουζίνας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται