Εκτέλεση
Πρέπει να μουλιάσουμε τα ρεβύθια όπως τα περισσότερα όσπρια.
Από το προηγούμενο βράδυ τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό.
Τα αφήνουμε να φουσκώνουν όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο σουρωτήρι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σπάμε το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το καρότο σε καρέ.
Τρίβουμε τις ντομάτες.
Βάζουμε την χύτρα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το σκόρδο σπασμένο και το καρότο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να γυαλίσει το κρεμμύδι
Προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύουμε τα υλικά για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά περίπου 1-1/2 λίτρο ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε την χύτρα και σφραγίζουμε με τη βαλβίδα.
Αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
Από την ώρα που θα σφυρίξει η χύτρα χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 30 λεπτά να μαλακώσουν.
Κατεβάζουμε τη χύτρα από την εστία. Αποσυμπιέζουμε την βαλβίδα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Βάζουμε την χύτρα χωρίς καπάκι σε δυνατή φωτιά να πάρουν βράση και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να χυλώσουν.
Τα σερβίρουμε συνήθως με τηγανητή μελιτζάνα.
Μπορείτε να τα απολαύσετε και σκέτα με ελιές η με αλίπαστα.
Για τις μελιτζάνες
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα, τις κόβουμε σε μικρά καρέ και τις σοτάρουμε με ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο για 5 με 6 λεπτά να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τις μελιτζάνες μέσα στα σχεδόν έτοιμα ρεβύθια και βράζουμε περίπου για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει και να πυκνώσει η σάλτσα του φαγητού.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κ. Μαρουσώ Παραδείση από την Πάτμο και την ευχαριστούμε πολύ.
Δείτε όλες τις συνταγές που προβλήθηκαν στην εκπομπή «Οι Μαμάδες του Αιγαίου» εδώ.