• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
32
  • 1 ½ φλ. ρύζι για ριζότο( arborio ή carnaroli)
  • ½ φλ. αποξηραμένα μανιτάρια (porchini ή morilles)
  • 250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή portobello)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
  • 3 κ.σ. γεμάτες τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το ριζότο μανιταριών

    Βάζουμε πρώτα τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μικρό μπολ. Τα περιχύνουμε με 2 φλ. καυτό ζωμό (από το συνολικό της συνταγής).

    Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 15΄ να μουλιάσουν και να ανακτήσουν την υγρασία τους.

    Έπειτα τα στραγγίζουμε με τα χέρια, σφιχτά, και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα ή τούλι το υγρό μέσα στο οποίο τα μουλιάσαμε. Το κατακάθι (περίπου 1/2 φλ.) το πετάμε.

    Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα. Τοποθετούμε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος στη μεσαία σχάρα να ζεσταθεί.

    Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ να γίνουν διάφανα.

    Προσθέτουμε τα λεπτοκομμένα μανιτάρια και τα πορτσίνι. Τα αφήνουμε 2΄-3΄ να πιούν τα υγρά τους.

    Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι.

    Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστούν οι αλκοόλες, για 1΄-2΄, προσθέτουμε το ζωμό καυτό και το σουρωμένο υγρό των μανιταριών.

    Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1΄-2΄. Τότε το αδειάζουμε στο καυτό πυράντοχο σκεύος και το ψήνουμε για 15΄.

    Σε αυτήν τη φάση είναι μισοέτοιμο και με λίγη σάλτσα. Πασπαλίζουμε τότε με την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

    Ψήνουμε για επιπλέον 5΄.

    Σερβίρουμε το ρύζι αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σε πιάτα απλωτά, για να κοπεί ο βρασμός του. Πασπαλίζουμε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Διαβάστε επίσης πώς να μεταχειριστείτε σωστά το κάθε είδος μανιταριού, αλλά και όλα τα μυστικά επιτυχίας για το τέλειο ριζότο.

    Αν σας άρεσε αυτό το ριζότο μανιταριών, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται