• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
988

Για το ριζότο με μανιτάρια

  • 6-7 φλ. ζωμός κότας (ζεστός)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φέτ. μπέικον (ψιλοκομμένη)
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους/πόρτο μπέλο/ασπρομανίταρα (κατά προτίμηση ανάμεικτα)
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 ½ φλ. ρύζι (arborio ή carnaroli ή vialone nano ή καρολίνα)
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί,
  • 2-3 κ.σ. κονιάκ
  • Αλάτι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά)
  • 4 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • Λίγες φλούδες παρμεζάνας
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ριζότο με μανιτάρια

    Καθαρίζουμε πρώτα όλα τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα.
    Δείτε πως χειριζόμαστε σωστά τα διαφορετικά είδη μανιταριών εδώ.

    Αφαιρούμε τη φλούδα και το κοτσάνι αν είναι αναγκαίο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες για το ριζότο μανιταριών.

    Διατηρούμε το ζωμό ζεστό σε μία κατσαρόλα, ίσα που να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά.

    Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε σε ένα μπολ. 

    Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (το πράσο αν το βάλετε) και το μπέικον. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι.

    Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά να λαδωθεί το ρύζι και να γίνει διάφανο.

    Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και να στεγνώσει το ρύζι.

    Ρίχνουμε μια κουτάλα ζεστό ζωμό στο ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να απορροφηθεί όλος ο ζωμός.

    Συνεχίζουμε να προσθέτουμε στο ριζότο, 1/2 φλ. ζωμό τη φορά ανακατεύοντας τακτικά.

    Κάθε φορά, πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση ζωμού, πρέπει πρώτα να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη δόση ζωμού.

    Η όλη διαδικασία διαρκεί γύρω στα 20-25 λεπτά.

    Μέχρι δηλαδή να χυλώσει το ριζότο, να αποβάλει το άμυλο, να γίνει σαν κρέμα η σάλτσα του και η καρδιά του ρυζιού να κρατάει ελαφρά, δηλαδή να είναι al dente. Αλατοπιπερώνουμε.

    Στο τέλος, ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια με τα ζουμιά τους, το βούτυρο και την παρμεζάνα.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά, να κρεμώσει το ριζότο.

    Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.

    Να θυμάστε ότι το ρύζι στο ριζότο, θα συνεχίσει να ψήνεται αφού το βγάλουμε από την φωτιά για τα επόμενα 2-3 λεπτά λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει στο τηγάνι.  Άρα είναι πολύ βασικό να μην παραβράσει πάνω στη φωτιά.

    Σερβίρουμε το ζεστό ριζότο σε πιάτα ζεστά (κατά προτίμηση) χτυπώντας το πιάτο ελαφρά από κάτω ώστε να απλώσει το ρύζι και να κοπεί ο βρασμός του. Τρίψτε μπόλικο πιπέρι!

    Αν τυχόν περισσέψει ριζότο δοκιμάστε να φτιάξετε Αρατσίνι. Μια φανταστική Ιταλική συνταγή για τραγανούς γεμιστούς ρυζοκεφτέδες!

    Διαβάστε επίσης όλα τα μυστικά μου για τέλειο ριζότο εδώ.

    Μια συνταγή για τους λάτρεις των μανιταριών είναι και η παρακάτω συνταγή:

    ριζότο με κοτόπουλο
    Διαφήμιση

    Ποιό ριζότο αγαπάς;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται