Ρολάκια κανέλας (Cinnamon rolls)

Cinnamon rolls με πλούσια γέμιση και απολαυστική κρέμα τυριού. Αφράτα ρολάκια κανέλας, ιδανικά για απογευματινό γλυκό ή για κάθε ώρα της ημέρας.

Εύκολη
2:00

10 τεμάχια

1 ώρα

40 λεπτά

cinnamon rolls - ρολακια κανέλασ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ (FROSTING)

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Φούρνος

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ (FROSTING)

Video

Εκτέλεση

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΖΥΜΗΣ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά.
  2. Σε μια κανάτα βάζουμε το αλάτι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς κολλώδης, «τσιχλωτή» ζύμη.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Μεταφέρουμε τη φουσκωμένη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνουμε για 1 νύχτα.
  7. Την επόμενη μέρα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψί 25×35 εκ. ή σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ.

ΓΕΜΙΣΜΑ & ΤΥΛΙΓΜΑ

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με την κανέλα, τη μαύρη και τη λευκή ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και τοποθετούμε επάνω την παγωμένη ζύμη.
  3. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια της ζύμης με αλεύρι και την ανοίγουμε με χοντρό πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. και διαστάσεων περίπου 30×55 εκ. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι κατά το άνοιγμα.
  4. Αλείφουμε απαλά όλη την επιφάνεια του φύλλου με τη γέμιση, αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. κενό.
  5. Τυλίγουμε σε ρολό κατά μήκος της μακριάς πλευράς, χωρίς να το σφίξουμε υπερβολικά.
  6. Με την ένωση του ρολού προς τα κάτω, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι 10 φέτες πάχους 4–5 εκ.
  7. Τοποθετούμε τα ρολάκια στο ταψί, αφήνοντας 1 εκ. απόσταση μεταξύ τους.
  8. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170–180°C, στον αέρα, και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  10. Αφήνουμε τα ρολάκια να σταθούν για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα αλείφουμε με την κρέμα τυριού.

ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ (FROSTING)

  1. Βάζουμε το τυρί κρέμα και το μαλακό βούτυρο σε μπολ.
  2. Με σύρμα ή μίξερ χειρός τα αφρατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε την άχνη λίγη–λίγη, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή (πιο αραιή ή πιο πηχτή).
  5. Η κρέμα τυριού διατηρείται στο ψυγείο για 2–3 ημέρες.

Tips

  • Να έχετε υπομονή και αφήστε τη ζύμη να ωριμάσει σωστά, ώστε να πετύχετε τέλεια υφή και γεύση. Έχετε υπόψη ότι ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις θερμοκρασίες των υλικών: τα υγρά δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 35°C, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καεί η μαγιά και να μη φουσκώσει η ζύμη. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για τα υλικά που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και εκείνα που πρέπει να είναι χλιαρά.
  • Δεν απαιτείται μίξερ ζυμώματος· χρειάζεται μόνο καλό ανακάτεμα των υλικών. Προσέξτε επίσης το ψήσιμο: να περιστρέφετε το ταψί κατά τη διάρκεια, ώστε ο αέρας να ψήσει ομοιόμορφα και να ροδίσουν σωστά όλα τα ρολά κανέλας.
  • Το σκληρό αλεύρι δίνει ακόμη πιο αφράτο αποτέλεσμα, όμως και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις προσφέρει εξαιρετική υφή. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει πρώτα να την ενεργοποιήσετε πριν συνεχίσετε με το ζύμωμα. Μην ξεχνάτε ότι η αντίστοιχη ποσότητα για φρέσκια μαγιά είναι 50 γραμμάρια.
  • Όταν βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο να παγώσει, μπορείτε να την αφήσετε μέχρι και 2 ημέρες, αρκεί να είναι καλά σκεπασμένη. Αφού σχηματίσετε και τοποθετήσετε τα ρολά κανέλας στο ταψί, μπορείτε σε αυτό το στάδιο να τα καταψύξετε για έως 3 μήνες. Για το ψήσιμο, αφήστε τα πρώτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα ακολουθήστε τον χρόνο και τις οδηγίες της συνταγής.

cinnamon rolls - ρολακια κανέλασ

Απόρρητο