Για το ρολό κιμά
Ξεκινάμε τοποθετώντας όλα τα υλικά για το ρολό σε ένα μεγάλο μπολ.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μίγμα κιμά.
Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου για 30 λεπτά.
Βάζουμε το μίγμα κιμά πάνω σε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας.
Απλώνουμε τον κιμά σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού.
Βάζουμε επάνω τα υλικά της γέμισης, αυγά, τυρί ή ότι άλλο σας αρέσει.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε το γεμιστό ρολό κιμά.
Για το ταψί
Κόβουμε πατάτες σε φέτες ή κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί.
Ακουμπάμε με προσοχή το ρολό πάνω στις πατάτες.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ζωμό, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το ρολό.
Καλύπτουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και το σφραγίζουμε στις άκρες του ταψιού.
Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ρολό και οι πατάτες.
Για τη σάλτσα
Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα. Αν θέλουμε πολύ σάλτσα συμπληρώνουμε ζωμό κρέατος.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 2 λεπτά, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα.
Λίγο λίγο προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το ρολό σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις μελωμένες πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα κρέατος.
Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση στο κλασικό ρολό κιμά με αυγά, σοτάρουμε πρώτα σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μανιτάρια.
Διαβάστε τα μυστικά μου για να σας βγαίνει πάντα το ρολό, αφράτο, ζουμερό και σωστά ψημένο.