Ρύζι μπασμάτι
Μαγειρεύουμε το ρύζι μπασμάτι σε αναλογία 2 προς 1.
Δηλαδή 1 φλ ρύζι μπασμάτι και 2 φλ νερό. Μετράμε τα δυο υλικά με το ίδιο φλιτζάνι.
Βάζουμε το ρύζι μπασμάτι σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά στη βρύση κάτω από τρεχούμενο νερό.
Στην αρχή, το νερό που τρέχει είναι θολό με υπόλευκο χρώμα.
Μετά από λίγα λεπτά θα δείτε ότι το νερό που στραγγίζει από το σουρωτήρι είναι πλέον διάφανο.
Βάζουμε το μπασμάτι σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό.
Σε μέτρια φωτιά περιμένουμε για λίγα λεπτά να αρχίσει ο βρασμός κι ανακατεύουμε με κουτάλι.
Αμέσως μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την εστία στο πιο χαμηλό και σκεπάζουμε με καπάκι.
Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Μετράμε τον χρόνο βρασμού για 12’ ακριβώς.
Μόλις περάσουμε τα 12’ σβήνουμε την εστία κι αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για 5 λεπτά.
Μετά με ένα πιρούνι αφρατεύουμε το μπασμάτι χωρίζοντάς το κι ανακατεύοντας το απαλά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Για να δώσετε ένταση στην γεύση αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο νερό 2-3 σπόρους κάρδαμου, 1 αστεροειδή γλυκάνισο ή 1 κομμάτι ακέρωτη φλούδα εσπεριδοειδών.
Θα δείτε ότι δεν χρησιμοποιώ αλάτι στο μπασμάτι, το θέλω ατόφιο στη γεύση, αρωματικό να ρουφήξει την σάλτσα από το φαγητό με το οποίο θα το σερβίρω που ούτως η άλλως θα έχει αλάτι.
Μυστικά για αφράτο ρύζι
Όλο το μυστικό για να κάνεις καλό ρύζι μπασμάτι που θα μείνει σπυρωτό και δεν θα κολλάνε οι κόκκοι ρυζιού μεταξύ τους, είναι η αναλογία υλικών ρύζι με νερό και η χαμηλή φωτιά.
Το ρύζι μπασμάτι βράζει πολύ γρήγορα. Σε 12-13’ (πάντα σε χαμηλή φωτιά) το basmati είναι έτοιμο.
Πλένοντας το basmati σε τρεχούμενο νερό, το ρύζι αποβάλλει το περιττό άμυλο κι έτσι να θα γίνει πολύ αφράτο και σπυρωτό. Θα χωρίζει έναν ένας κόκκος ρυζιού μετά το μαγείρεμα.
Το μπασμάτι δεν χρειάζεται αλάτι γιατί έτσι βγάζει όλα στρώματα του και σχεδόν πάντα συνοδεύει ένα νόστιμο φαγητό με σάλτσα.
Βέβαια ενοείται πως αν θέλετε μπορείτε να βάλετε αλάτι.