• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 12 λεπτά
1
  • 1 φλ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 φλ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Μαγειρεύουμε σε αναλογία 2 προς 1.

    Δηλαδή 1 φλ ρύζι  και 2 φλ νερό. Μετράμε τα δυο υλικά με το ίδιο φλιτζάνι.

    Το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά στη βρύση κάτω από τρεχούμενο νερό.

    Στην αρχή, το νερό που τρέχει είναι θολό με υπόλευκο χρώμα.

    Μετά από λίγα λεπτά θα δείτε ότι το νερό που στραγγίζει από το σουρωτήρι είναι πλέον διάφανο.

    Το βάζουμε  σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό.

    Σε μέτρια φωτιά περιμένουμε για λίγα λεπτά να αρχίσει ο βρασμός κι ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Αμέσως μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την εστία στο πιο χαμηλό και σκεπάζουμε με καπάκι.

    Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι.

    Μετράμε τον χρόνο βρασμού για 12’ ακριβώς.

    Δεν ανακατεύουμε ξανά από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.

    Μόλις περάσουμε τα 12’ σβήνουμε την εστία κι αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για 5 λεπτά.

    Μετά με ένα πιρούνι αφρατεύουμε χωρίζοντάς το κι ανακατεύοντας το απαλά.

    Σερβίρουμε αμέσως.

    Θα δείτε ότι δεν χρησιμοποιώ αλάτι, το θέλω ατόφιο στη γεύση, αρωματικό να ρουφήξει την σάλτσα από το φαγητό με το οποίο θα το σερβίρω που ούτως η άλλως θα έχει αλάτι.

    Μυστικά

    Όλο το μυστικό για να κάνεις καλό  που θα μείνει σπυρωτό και δεν θα κολλάνε οι κόκκοι του μεταξύ τους, είναι η αναλογία υλικών ρύζι με νερό και η χαμηλή φωτιά.

    Βράζει πολύ γρήγορα. Σε 12-13’ (πάντα σε χαμηλή φωτιά) το basmati είναι έτοιμο.

    Πλένοντας το  σε τρεχούμενο νερό,  αποβάλλει το περιττό άμυλο κι έτσι να θα γίνει πολύ αφράτο και σπυρωτό. Θα χωρίζει έναν ένας ο κόκκος του μετά το μαγείρεμα.

    Δεν χρειάζεται αλάτι γιατί έτσι βγάζει όλα στρώματα του και σχεδόν πάντα συνοδεύει ένα νόστιμο φαγητό με σάλτσα.

    Βέβαια ενοείται πως αν θέλετε μπορείτε να βάλετε αλάτι.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται