Σαλάτα με ψητά παντζάρια και όσπρια

Χορταστική σαλάτα γεμάτη αρώματα και γεύση. Ιδανική για απαιτητικούς καλεσμένους!

Εύκολη
1:15

4

15 λεπτά

1 ώρα

Σαλάτα με παντζάρια

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Χορταστική επιλογή, ιδανική για το καλοκαίρι. Το κόκκινο χρώμα του βολβού των παντζαριών οφείλεται στις βηταλαΐνες, ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Συμβάλλουν μεταξύ των άλλων στην σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ παράλληλα έχουν αντιοξειδωτική κι αντιφλεγμονώδη δράση. Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν αυξημένη περιεκτικότητα βιταμίνης Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των ματιών ενώ φαίνεται να συμβάλλει και στην καλή υγεία του δέρματος.

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ

  1. Πλένουμε και αφαιρούμε τα φύλλα τους.
  2. Παίρνουμε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σταυρωτά, το ένα πάνω στο άλλο.
  3. Τοποθετούμε επάνω τα παντζάρια με τη φλούδα τους, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ξύδι.
  4. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σαν πακέτο και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα.
  5. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε και αυτά σε διπλό αλουμινόχαρτο, ραντίζοντας με λάδι και ξίδι.
  6. Κλείνουμε το πακέτο και το τοποθετούμε και αυτό στη λαμαρίνα.
  7. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα.
  8. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού εάν έχουν ψηθεί.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ

  1. Βράζουμε τα μαυρομάτικα, να μαλακώσουν.
  2. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  1. Όταν ψηθούν τα λαχανικά, ανοίγουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο γιατί καίει ο ατμός.
  2. Καθαρίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα.
  3. Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε ροδέλες (δαχτυλίδια), αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με τα υγρά των ψημένων κρεμμυδιών.
  4. Προσθέτουμε τα βρασμένα όσπρια και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
  5. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σος και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  6. Τη σερβίρουμε με ξινομυζήθρα και γιαούρτι, ή τυρί κρέμα, ή τρίμματα φέτας και φρυγανισμένη μπαγκέτα.
Απόρρητο