Παραδοσιακό σφουγγάτο
Το παραδοσιακό σφουγγάτο με κολοκύθια δεν είναι ομελέτα φούρνου δεν είναι σουφλέ είναι μία συνταγή εύκολη με απίστευτη γεύση που γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.
Μοιάζει με πίτα χωρίς φύλλο στην όψη και είναι τελείως διαφορετική συνταγή από το σφουγγάτο Κύθνου με φρέσκα τυριά ή το σφουγγάτο Κρήτης στο τηγάνι. Βλέπετε από νησί σε νησί, αλλάζουν υλικά και ονόματα αλλά αυτή είναι η μαγεία της ελληνικής κουζίνας.
Για το σφουγγάτο φούρνου
Επιλέγουμε πολύ τρυφερά και σφιχτά πράσινα κολοκύθια, χωρίς σπόρους στην καρδιά τους.
Πλένουμε και τρίβουμε τα κολοκύθια σε χοντρό τρίφτη ή τα ψιλοκόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Αλατίζουμε τα κολοκύθια και τα αφήνουμε να ιδρώσουν σε ένα σουρωτήρι για 10’
Τα στύβουμε με τα χέρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο, το πιπέρι και τα τρίμματα φέτας
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι.
Τέλος ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά κι ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε την μισή τριμμένη φρυγανιά μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο 4 κ.σ. σε ένα ταψί 23×35 εκατ. Λαδώνουμε καλά και τα πλαϊνά του ταψιού.
Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. φρυγανιά ή καλαμποκάλευρο.
Αδειάζουμε το σφουγγάτο σε μια στρώση. Ισιώνουμε την επιφάνεια του με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε με 2 κ.σ. φρυγανιά ή αλεύρι την επιφάνεια
Ραντίζουμε με με 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Ψήνουμε το σφουγγάτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 45’ περίπου, μέχρι να ψηθεί σωστά η καρδιά του και να ροδίσει η επιφάνεια του.
Περιμένουμε 15-20 να κρυώσει ελαφρά το σφουγγάτο, ώστε να κόβεται σε κομμάτια.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Σφουγγάτο και παραλλαγές
Βάλτε τυριά της αρεσκείας σας ανάλογα με τα τυριά που παράγει ο τόπος που ζείτε.
Φτιάξτε το σφουγγάτο και με άλλα λαχανικά ή χόρτα εποχής όπως σπανάκι.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φρυγανιά με παξιμάδι τριμμένο αλεύρι, καλαμποκάλευρο η βρώμη.
Το σφουγγάτο πρέπει να μπει σε λεπτή στρώση στο ταψί.
Σοτάρετε ελαφρά το ξερό κρεμμύδι για να γίνει πιο γλυκό.
Κόψτε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και σοτάρετε τα για λίγα λεπτά σε καυτό τηγάνι σε λίγο λάδι. Πρέπει να κρυώσουν όμως τα υλικά πριν βάλετε τα αυγά στο σφουγγάτο.
Για να ψηθεί σωστά το σφουγγάτο στην καρδιά του χαμηλώστε την ένταση του φούρνου, αν αρπάξει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια.
Αν τα κολοκύθια έχουν κολοκυθοανθούς, τους καθαρίζουμε και τους προσθέτουμε στο σφουγγάτο.