Σφουγγάτο Κύθνου

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκο τυρί Κύθνου καλά στραγγισμένο (εναλλακτικά ανθότυρο)
  • 3 μέτρια αυγά
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. αλεύρι (γεμάτη)
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σφουγγάτο Κύθνου

Πρώτα πρέπει να στραγγίσουμε πολύ καλά το τυρί, να μην έχει καθόλου υγρά. Το βάζουμε σε τουλπάνι μέσα σε σουρωτήρι το πιέζουμε και αφήνουμε το τυρί να στραγγίσει.

Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με το αλάτι. Το θρυμματίζουμε με το χέρι να λιώσει.

Κάνουμε λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε στο μείγμα τα αυγά και το αλεύρι.

Αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά. Το μείγμα για το σφουγγάτο πρέπει να είναι σφιχτό.

Το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο, να παγώσει λίγη ώρα και να σφίξει, ώστε να πλάθεται.

Παίρνουμε με ένα κουτάλι ποσότητα όσο ένα καρύδι και πλάθουμε μπαλάκια. Πατάμε ελαφρά τα σφουγγάτα να γίνουν λίγο πλακέ.

Ετοιμάζουμε όλα τα σφουγγάτα με τον ίδιο τρόπο και τα αραδιάζουμε σε δίσκο.

Αλευρώνουμε ελαφρά τα σφουγγάτα και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Τηγανίζουμε για 2′ από κάθε πλευρά μέχρι να κάνουν ωραία χρυσορόδινη κρούστα.

Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Μυστικό

Στο Θερμιώτικο τραπέζι (τραπέζι της Κύθνου) αποτελούν απαραίτητο ορεκτικό το οποίο συνοδεύει το ούζο ή το τσίπουρο. Το παραδοσιακό κατσικίσιο τυρί, γνωστό ως ξινό Κύθνου είναι φρέσκο, ανάλατο και μαλακό. Στο μείγμα για το σφουγγάτο, οι Κυθνιές νοικοκυρές δίνει η κάθε μία τη δική της πινελιά, εμπλουτίζοντάς το με διάφορα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό, κρεμμύδι ή ακόμα και κολοκύθι ανάλογα με την εποχή αλλά και με το τι υλικά έχουν διαθέσιμα.

Τα σφουγγάτα Κύθνου τρώγονται συνήθως ζεστά, έχουν ωραία τραγανή κρούστα, αφράτη τυρένια γέμιση και χρυσό χρώμα.

Αποτελούν το παραδοσιακό αποκριάτικο φαγητό της Κύθνου και κυρίως το έφτιαχναν της Τυρινής.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε στη συνταγή αυτή είναι το τυρί, που πρέπει να είναι καλά στραγγισμένο για να μην τραβήξουν πολύ αλεύρι τα σφουγγάτα και να γίνουν αφράτα όπως αυτά που φτιάχνουν οι ντόπιοι στα σπίτια τους.

Και αλεύρι θέλει ελάχιστο η συνταγή, τόσο όσο που να σφίξει λίγο το μείγμα. Αν βάλετε πολύ αλεύρι, θα χάσουν αυτή την αφράτη κι αέρινη υφή που έχουν και θα γίνουν ψωμένια και λαστιχωτά. Παραδοσιακά οι νοικοκυρές βάζουν το πολύ μια κουτάλια σούπας αλεύρι γεμάτη. Όχι παραπάνω.

Για να βγει το μείγμα ωραίο ώστε να πλάθεται (αντί να βάζετε πολύ αλεύρι) αφήστε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξε, να παγώσουν τα λιπαρά του τυριού.

Το δε ξινό Κύθνου που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι στη συνταγή, είναι ένα φρέσκο τυρί από κατσικίσιο γάλα. Μοιάζει με γιαούρτι κι έχει υπόξινη γεύση. Το τυρί αυτό την πρώτη μέρα είναι λίγο πιο γλυκό και την επόμενη ξινίζει περισσότερο στη γεύση. Μπορείτε όμως όσοι βρίσκετε στην υπόλοιπη Ελλάδα, να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο με λίγη ξινομυζήθρα για να έχετε παρόμοιο γευστικό αποτέλεσμα.

Τη συνταγή και τις πληροφορίες τις μοιράστηκε η Ένωση Γυναικών Κύθνου.

Ψάχνετε για παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές; Σας τις έχω όλες εδώ!

Αν σας άρεσε το σφουγγάτο Κύθνου, θα λατρέψετε και την παρακάτω συνταγή.

https://www.argiro.gr/recipe/sfoungato-kythnou/