Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Video
Εκτέλεση
- Για το σνίτσελ κοτόπουλο χρησιμοποιούμε φιλέτο στήθους, το οποίο χρειάζεται σωστή προετοιμασία.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε οριζόντια κάθε φιλέτο σε δύο λεπτές φέτες. Αν τα φιλέτα είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
- Αφού τα κόψουμε όλα, τα τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού.
- Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
- Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ή μεμβράνη κουζίνας και τα χτυπάμε με βαρύ αντικείμενο, ιδιαίτερα στο πιο χοντρό σημείο τους, ώστε να γίνουν πλατιά και ομοιόμορφα, με πάχος περίπου 0,5 εκ.
- Το πανάρισμα έχει τρία στάδια: Αλεύρι-Αυγό-Ψίχουλα
- Σε ένα φαρδύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε. Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά. Στο τρίτο μπολ βάζουμε τα ψίχουλα μαζί με το τυρί (προαιρετικά).
- Πανάρουμε κάθε λεπτό φιλέτο ως εξής: Πρώτα το βουτάμε στο αλεύρι, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά και το τινάζουμε να φύγει το περίσσευμα.
- Στη συνέχεια το βουτάμε στα χτυπημένα αυγά και το κρατάμε λίγο να στραγγίσει.
- Τέλος, το περνάμε από τα ψίχουλα, πιέζοντάς τα ελαφρά για να κολλήσουν καλά και να σχηματίσουν τραγανή κρούστα.
- Ακουμπάμε τα έτοιμα σνίτσελ σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Για πιο σταθερό πανάρισμα, τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα σνίτσελ για 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε τα σνίτσελ στον φούρνο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200°C.
- Τοποθετούμε τα σνίτσελ σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Σερβίρουμε τα σνίτσελ ζεστά, με πατατοσαλάτα ή με πατάτες φούρνου με τυριά και κρέμα.
ΠΑΤΑΤΕΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα, το γάλα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες φέτες. Τις ρίχνουμε στην κρέμα και σιγοβράζουμε για 4 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε απαλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Βγάζουμε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρίμαχο, βαθύ σκεύος.
- Στην υπόλοιπη κρέμα προσθέτουμε το σχοινόπρασο, τη γραβιέρα και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
- Περιχύνουμε με την κρέμα τις πατάτες.
- Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και βάζουμε βάρος στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 25–30 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Tips
- Ο μόνος τρόπος για να γίνει νόστιμο το σνίτσελ είναι να βάλουμε αλάτι και πιπέρι απευθείας πάνω στο φιλέτο κοτόπουλου πριν το πανάρισμα.
- Το ιδανικό πάχος για το σνίτσελ είναι περίπου 1/2 εκατοστό. Έτσι ψήνεται γρήγορα, παραμένει ζουμερό και η κρούστα γίνεται ροδοκόκκινη και ομοιόμορφη.
- Το ψωμί για τα ψίχουλα πρέπει να είναι μπαγιάτικο και να ψιλοκόβεται στο μπλέντερ, για καλύτερη υφή.
- Σνίτσελ μπορείτε να φτιάξετε και με χοιρινό ή με μοσχάρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.









