Σούπα με αρακά βελουτέ, ελαφριά γεύση με βελούδινη υφή, καταπράσινο χρώμα και άρωμα δυόσμου. Μια καλοκαιρινή συνταγή που σερβίρεται σε θερμοκρασία...

Σούπα με αρακά βελουτέ, ελαφριά γεύση με βελούδινη υφή, καταπράσινο χρώμα και άρωμα δυόσμου. Μια καλοκαιρινή συνταγή που σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
594

Για τη σούπα αρακά

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. αρακά κατεψυγμένο και παγωμένο
  • 400 γρ. ζωμό λαχανικών
  • 6 φύλλα δυόσμου (φρέσκο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • Σταγόνες ελαιόλαδο
  • Λίγα φύλλα δυόσμου
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 460 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκα) για 3–4 λεπτά να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε για 1 λεπτό να βγάλει το άρωμά του και το αφαιρούμε.

Ρίχνουμε τον παγωμένο κατεψυγμένο αρακά, το δυόσμο και το ζωμό.

Αφήνουμε τη σούπα στη φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση – όχι παραπάνω για να μη χάσει ο αρακάς το έντονο πράσινο χρώμα του.

Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ τα υλικά. Αν θέλουμε πιο αραιή τη σούπα, συμπληρώνουμε λίγο νερό επιπλέον.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε τη σούπα σε θερμοκρασία δωματίου με μία κουταλιά τυρί κρέμα ή γιαούρτι σε κάθε πιάτο, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φύλλα δυόσμου.

Μυστικά

Αν παραβράσετε τον κατεψυγμένο αρακά, θα σγουρύνει πολύ η σούπα. Σε 5΄από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, ο κατεψυγμένος αρακάς είναι έτοιμος για πολτοποίηση.

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασμού μέχρι να μαλακώσει. Όσο πιο πολύ τον βράζετε τόσο χάνει το έντονο καταπράσινο χρώμα του.

Αφού την πολτοποιήστε, μπορείτε να ρίξετε 2-3 κ.σ κρέμα γάλακτος, για πιο βελούδινο αποτέλεσμα και πιο πλούσια γεύση. Αφήστε την να πάρει μια βράση για 1΄ με την κρέμα.

Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την από λεπτή σήτα.

Τρώγεται και κρύα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Προτεινόμενες συνταγές

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Κι όμως σούπα το καλοκαίρι!!!!! Εξαιρετική επιλογή κρύας σούπας ακόμα και για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων και στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. . Απόλυτα ισορροπημένο γεύμα καθώς μας δίνει πρωτεΐνες υδατάνθρακες και λιπαρά στις αναλογίες που τα χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα μας. Επίσης, ο αρακάς είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών όπως Κ, φυλλικού οξέος, Α και C. Παράλληλα, περιέχει κι άλλα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, που εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, αποτελεί πολύ καλή πηγή καλίου, που συμβάλλει στην σωστή ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού μας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται