Εκτέλεση
Για τη βελουτέ σούπα αρακά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 ΄να μαλώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1 ´. Το αφαιρούμε.
Προσθέτουμε τον παγωμένο αρακά και τον ζωμό. Ρίχνουμε τα 4 φύλλα δυόσμου. Αφήνουμε να πάρει βράση. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5-6΄.
Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε την καταπράσινη σούπα. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγη κρέμα γάλακτος.
Αλατοπιπρώνουμε.
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με μια κουτάλια τυρί κρέμα, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φύλλα δυόσμου.
Μυστικά για καταπράσινη σούπα αρακά
-Αν παραβράσετε τον κατεψυγμένο αρακά, θα σκουρύνει πολύ η σούπα. Σε 5΄από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, ο κατεψυγμένος αρακάς είναι έτοιμος για πολτοποίηση.
-Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασμού μέχρι να μαλακώσει. Όσο πιο πολύ τον βράζετε τόσο χάνει το έντονο καταπράσινο χρώμα του.
-Αφού την πολτοποιήστε, μπορείτε να ρίξετε 2-3 κ.σ κρέμα γάλακτος, για πιο βελούδινο αποτέλεσμα και πιο πλούσια γεύση. Αφήστε την να πάρει μια βράση για 1΄ με την κρέμα.
-Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την από λεπτή σήτα.
-Τρώγεται κρύα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Κι όμως σούπα το καλοκαίρι!!!!! Εξαιρετική επιλογή κρύας σούπας ακόμα και για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων και στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. . Απόλυτα ισορροπημένο γεύμα καθώς μας δίνει πρωτεΐνες υδατάνθρακες και λιπαρά στις αναλογίες που τα χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα μας. Επίσης, ο αρακάς είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών όπως Κ, φυλλικού οξέος, Α και C. Παράλληλα, περιέχει κι άλλα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, που εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, αποτελεί πολύ καλή πηγή καλίου, που συμβάλλει στην σωστή ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού μας. »
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Σας αρέσει ο αρακάς; Δείτε περισσότερες συνταγές εδώ!