Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκα) για 3–4 λεπτά να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε για 1 λεπτό να βγάλει το άρωμά του και το αφαιρούμε.
Ρίχνουμε τον παγωμένο κατεψυγμένο αρακά, το δυόσμο και το ζωμό.
Αφήνουμε τη σούπα στη φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση – όχι παραπάνω για να μη χάσει ο αρακάς το έντονο πράσινο χρώμα του.
Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ τα υλικά. Αν θέλουμε πιο αραιή τη σούπα, συμπληρώνουμε λίγο νερό επιπλέον.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τη σούπα σε θερμοκρασία δωματίου με μία κουταλιά τυρί κρέμα ή γιαούρτι σε κάθε πιάτο, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φύλλα δυόσμου.
Μυστικά
Αν παραβράσετε τον κατεψυγμένο αρακά, θα σγουρύνει πολύ η σούπα. Σε 5΄από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, ο κατεψυγμένος αρακάς είναι έτοιμος για πολτοποίηση.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασμού μέχρι να μαλακώσει. Όσο πιο πολύ τον βράζετε τόσο χάνει το έντονο καταπράσινο χρώμα του.
Αφού την πολτοποιήστε, μπορείτε να ρίξετε 2-3 κ.σ κρέμα γάλακτος, για πιο βελούδινο αποτέλεσμα και πιο πλούσια γεύση. Αφήστε την να πάρει μια βράση για 1΄ με την κρέμα.
Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την από λεπτή σήτα.
Τρώγεται και κρύα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.