• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη σούπα αρακά

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. αρακά κατεψυγμένο και παγωμένο
  • 400 γρ. ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 6 φύλλα δυόσμου (φρέσκο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • Σταγόνες ελαιόλαδο
  • Λίγα φύλλα δυόσμου
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 460 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Όσο πιο πολύ βράζετε τον αρακά τόσο χάνει το έντονο καταπράσινο χρώμα του

Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την από λεπτή σήτα

 

Σούπα αρακά

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4΄ να μαλώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1′ και το αφαιρούμε.

Προσθέτουμε τον παγωμένο αρακά και τον ζωμό. Ρίχνουμε τα 4 φύλλα δυόσμου. Αφήνουμε να πάρει βράση. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5-6΄.

Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε την καταπράσινη σούπα. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγη κρέμα γάλακτος.

Προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι.

Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με μια κουτάλια τυρί κρέμα, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φύλλα δυόσμου.

Μυστικά επιτυχίας

Αν παραβράσετε τον κατεψυγμένο αρακά, θα σκουρύνει πολύ η σούπα. Σε 5΄από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός, ο κατεψυγμένος αρακάς είναι έτοιμος για πολτοποίηση.

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασμού μέχρι να μαλακώσει. Όσο πιο πολύ τον βράζετε τόσο χάνει το έντονο καταπράσινο χρώμα του.

Αφού την πολτοποιήστε, μπορείτε να ρίξετε 2-3 κ.σ κρέμα γάλακτος, για πιο βελούδινο αποτέλεσμα και πιο πλούσια γεύση. Αφήστε την να πάρει μια βράση για 1΄ με την κρέμα.

Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την από λεπτή σήτα.

Τρώγεται και κρύα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Σας αρέσει ο αρακάς; Δείτε περισσότερες συνταγές εδώ!

κρύα ντοματόσουπα βελουτέ
Διαφήμιση

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου σούπα;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Κι όμως σούπα το καλοκαίρι!!!!! Εξαιρετική επιλογή κρύας σούπας ακόμα και για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων και στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. . Απόλυτα ισορροπημένο γεύμα καθώς μας δίνει πρωτεΐνες υδατάνθρακες και λιπαρά στις αναλογίες που τα χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα μας. Επίσης, ο αρακάς είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών όπως Κ, φυλλικού οξέος, Α και C. Παράλληλα, περιέχει κι άλλα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, που εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, αποτελεί πολύ καλή πηγή καλίου, που συμβάλλει στην σωστή ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού μας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται