Σουπιές κρασάτες

Σουπιές κρασάτες, παραδοσιακή συνταγή που θα τη βρείτε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Οι σουπιές έχουν γλυκιά σάρκα για αυτό σε όλα τα νησιά τις προτιμούν.

Εύκολη
0:55

5 - 6 μερίδες

10 λεπτά

45 λεπτά

σουπιεσ κρασατεσ - σουπιέσ κοκκινιστέσ

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε το κόκκαλο και χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια.
  2. Τις πλένουμε καλά και τις στεγνώνουμε.
  3. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.
  4. Συλλέγουμε το μελάνι τους σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
  5. Τοποθετούμε τις σουπιές σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά.
  6. Όταν πιούν τα υγρά τους, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μικρά κρεμμυδάκια ολόκληρα.
  7. Σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια (περίπου 4–5 λεπτά) και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  8. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με την κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό, ώστε να αναδείξει το άρωμά του.
  9. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί περίπου στο μισό.
  10. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ζεστό νερό, ίσα που να μισοσκεπάζει τις σουπιές.
  11. Ρίχνουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.
  12. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να μελώσει η σάλτσα.

Tips

  • Οι φρέσκες σουπιές περιέχουν μελάνι, και χρειάζεται λίγη προσοχή κατά τον καθαρισμό τους για να μην πεταχτεί και λερώσει τα ρούχα ή το δέρμα σας.
  • Φορέστε γάντια και, αν θέλετε να το κάνετε ακόμη πιο εύκολο, βάλτε τις σουπιές για λίγη ώρα στην κατάψυξη. Το σακουλάκι με το μελάνι θα σφίξει και θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε ολόκληρο χωρίς να χυθεί.
  • Το μελάνι της σουπιάς είναι πολύτιμο — χαρίζει μοναδικό χρώμα και πλούσια θαλασσινή γεύση στα φαγητά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέσα στη συνταγή ή να το κρατήσετε για ριζότο και φρέσκα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς.
  • Το μυστικό στο μαγείρεμα της σουπιάς είναι το σιγανό ψήσιμο. Μόνο έτσι θα γίνει μαλακή και μελωμένη. Οι κρασάτες σουπιές σερβίρονται υπέροχα είτε σκέτες, ως μεζές, είτε ως κυρίως πιάτο — με ρύζι, κους κους, πλιγούρι, κριθαράκι ή πατάτες τηγανητές.
  • Όταν βρείτε φρέσκες σουπιές, καθαρίστε τις, πλύνετε τες καλά και αφήστε τις να στεγνώσουν σε σουρωτήρι. Αποθηκεύστε τες σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη· διατηρούνται για πολλούς μήνες.
  • Μάλιστα, οι σουπιές που έχουν καταψυχθεί και αποψυχθούν μαλακώνουν περισσότερο, κάνοντάς τες ακόμη πιο τρυφερές στο μαγείρεμα.
Απόρρητο