Μακαρόνια με χταπόδι, με τέλεια σάλτσα, για ένα τραπέζι με φίλους, αλλά και για οικογενειακό σαρακοστιανό γεύμα.

Μακαρόνια με χταπόδι, με τέλεια σάλτσα, για ένα τραπέζι με φίλους, αλλά και για οικογενειακό σαρακοστιανό γεύμα.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
153

Για τα μακαρόνια µε χταπόδι

  • 1 kg περίπου χταπόδι
  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 συσκ. ντοματάκια κον κασέ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 600 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Πρώτα καθαρίζουμε και κόβουμε σε μπουκιές το χταπόδι.

Ζεσταίνουμε πρώτα σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά έως ότου γίνει διάφανο, χωρίς όμως να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το χταπόδι στη κατσαρόλα, και σωτάρουμε για 3 με 4 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, το δαφνόφυλλο και  το μπαχάρι και τρίβουμε αρκετό πιπέρι.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε γύρω στα 35 με 40 λεπτά, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι και να χυλώσει η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ βράζουμε το σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, δύο λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία.

Με μια τσιμπίδα και ενώ τα μακαρόνια στάζουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα με το χταπόδι.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με τσιμπίδα.

Βράζουμε για 2 λεπτά τα μακαρόνια και τα σερβίρουμε ζεστά.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ένα εξαιρετικά ισορροπημένο γεύμα καθώς μας προσφέρει όλα τα μικροστοιχεία που χρειαζόμαστε.  Τα μακαρόνια μας προσφέρουν άμεσα ενέργεια καθώς αποτελούν πηγή υδατανθράκων, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Το χταπόδι με τη σειρά του μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και φυσικά τα περίφημα ω-3 λιπαρά οξέα. Κρατήστε αυτό  : προτιμούμε γεύματα με ζυμαρικά να τα καταναλώνουμε σπίτι μας, αντί για έξω, καθώς  οι σάλτσες που χρησιμοποιούνται μπορεί να εκτοξεύσουν τη θερμιδική του αξία.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται