Εκτέλεση
Για τα μακαρόνια με χταπόδι, ζεσταίνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά έως ότου γίνει διάφανο, χωρίς όμως να πάρει χρώμα.
Εν τω μεταξύ, έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μπουκιές το χταπόδι. Το προσθέτουμε στο κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 3΄-4΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και τρίβουμε αρκετό πιπέρι.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε γύρω στα 35΄-40΄, έως ότου να μαλακώσει το χταπόδι και να χυλώσει η σάλτσα. Εν τω μεταξύ βράζουμε το σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, δύο λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για να βράζετε τέλεια τα μακαρόνια σας.
Με μια τσιμπίδα και ενώ τα μακαρόνια στάζουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε για 2΄ και σερβίρουμε.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
» Ένα εξαιρετικά ισορροπημένο γεύμα καθώς μας προσφέρει όλα τα μικροστοιχεία που χρειαζόμαστε. Τα μακαρόνια μας προσφέρουν άμεσα ενέργεια καθώς αποτελούν πηγή υδατανθράκων, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Το χταπόδι με τη σειρά του μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και φυσικά τα περίφημα ω-3 λιπαρά οξέα. Κρατήστε αυτό : προτιμούμε γεύματα με ζυμαρικά να τα καταναλώνουμε σπίτι μας, αντί για έξω, καθώς οι σάλτσες που χρησιμοποιούνται μπορεί να εκτοξεύσουν τη θερμιδική του αξία.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Μάθετε και όλα τα μυστικά για να διαλέξετε και να μαγειρέψετε σωστά το χταπόδι σας.