Μακαρόνια με χταπόδι. Υπέροχη μακαρονάδα με τέλεια σάλτσα κοκκινιστό χταπόδι, για ένα τραπέζι με φίλους, αλλά και για οικογενειακό σαρακοστιανό...

Μακαρόνια με χταπόδι. Υπέροχη μακαρονάδα με τέλεια σάλτσα κοκκινιστό χταπόδι, για ένα τραπέζι με φίλους, αλλά και για οικογενειακό σαρακοστιανό γεύμα.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα μακαρόνια µε χταποδι

  • 1 kg περίπου χταπόδι
  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 συσκ. ντοματάκια κον κασέ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 600 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τα μακαρόνια με χταπόδι

Πρώτα καθαρίζουμε και κόβουμε σε μπουκιές το χταπόδι.

Ζεσταίνουμε πρώτα σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά έως ότου γίνει διάφανο, χωρίς όμως να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το χταπόδι στη κατσαρόλα, και σωτάρουμε για 3 με 4 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, το δαφνόφυλλο και  το μπαχάρι και τρίβουμε αρκετό πιπέρι για τα μακαρόνια με χταπόδι.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε γύρω στα 35 με 40 λεπτά, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι και να χυλώσει η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ βράζουμε το σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, δύο λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία.

Με μια τσιμπίδα και ενώ τα μακαρόνια στάζουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα με το χταπόδι.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με τσιμπίδα.

Βράζουμε για 2 λεπτά τα μακαρόνια με το χταπόδι και τα σερβίρουμε ζεστά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Ένα εξαιρετικά ισορροπημένο γεύμα καθώς μας προσφέρει όλα τα μικροστοιχεία που χρειαζόμαστε.  Τα μακαρόνια μας προσφέρουν άμεσα ενέργεια καθώς αποτελούν πηγή υδατανθράκων, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Το χταπόδι με τη σειρά του μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και φυσικά τα περίφημα ω-3 λιπαρά οξέα. Κρατήστε αυτό  : προτιμούμε γεύματα με ζυμαρικά να τα καταναλώνουμε σπίτι μας, αντί για έξω, καθώς  οι σάλτσες που χρησιμοποιούνται μπορεί να εκτοξεύσουν τη θερμιδική του αξία.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται